Utrecht

Rituitval Syntus door tekort aan buschauffeurs

bus

Per 10 juli past Syntus Utrecht de dienstregeling aan. Vanwege een tekort aan personeel is het op dit moment niet mogelijk om de huidige dienstregeling betrouwbaar te blijven rijden. Afgelopen periode vielen er regelmatig ritten uit. Syntus Utrecht wil reizigers een betrouwbare dienstregeling bieden. Daarom rijden er vanaf 10 juli minder vaak bussen. Het aanpassen van de dienstregeling gaat gepaard met de zomerperiode. In deze periode maken er minder reizigers gebruik van het OV.

Fotograaf
Pixabay

Van gewoon bos naar oerbos in een minuut tijd

Valwind

18 juni 2021 is een datum die de inwoners van Leersum niet snel zullen vergeten. Een valwind zorgde voor enorme schade aan huizen, tuinen, straatbomen en infrastructuur. Het herstel is nog altijd gaande. Ook in het bos van Utrechts Landschap, tussen de provinciale weg en het heidegebied Breeveen, hield de storm hevig huis: 16 hectare aan bos ging plat. Naar schatting zo’n zes- tot zevenduizend bomen.

Fotograaf
Dick Jeukens

Boek en foto expositie ‘Achter mijn rug’ gelanceerd 

Deborah Herder

Onlangs vond de foto expositie plaats van Deborah Herder. Ook reikte zij het eerste exemplaar uit van haar boek ‘Achter mijn rug’. Het project bestaat uit ervaringsverhalen en foto’s van meiden met scoliose. De meiden geven zich bloot en laten zien hoe hun scoliose zichtbaar is. Op deze manier hoopt Deborah scoliose meer onder de aandacht te brengen. Tijdens deze bijzondere middag konden scoliosepatiënten en geïnteresseerden elkaar ontmoeten en vragen stellen. 

Fotograaf
EJCapturing

Tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken

Tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken

Vanaf 1 juni is in het Volksbuurtmuseum de reizende tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken te zien. Geïnspireerd door Utrechtse verzetsheldin Trijn van Leemput, interviewde schrijver en onderzoeker Véronique Konings tien hedendaagse Utrechtse vrouwen die op zeer verschillende manieren figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte van elke vrouw een portret op een plek in Utrecht die de vrouw zelf koos omdat deze voor haar iets bijzonders betekent.

Fotograaf
Jan-Kees Steenman

Communiekinderen sparen voor stichting Duco

Communiekinderen sparen voor stichting Duco

Twintig kinderen van de Sint Jan de Doperparochie, van de geloofsgemeenschappen Maarssen(broek) en Breukelen hebben onlangs hun Eerste Heilige Communie gedaan in de Heilig Hartkerk te Maarssen. Om zich voor te bereiden, is er in het project voorafgaand aandacht besteed aan geven en delen, naar het voorbeeld van Jezus. Zo hebben de kinderen geld ingezameld voor een goed doel, o.a. door klusjes te doen. 

Mentale welzijn scholieren gedaald in coronacrisis

Mentale gezondheid jongeren

Uit onderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs blijkt dat in 2021 meer scholieren mentale gezondheidsproblemen hebben dan vóór de coronaperiode, in 2019. In de regio Utrecht daalde het percentage jongeren dat zich meestal (zeer) gelukkig voelt van 87% in 2019 naar 82% in 2021. 

Fotograaf
Pixabay

Utrechts Landschap start actie voor meer donateurs

IJsvogel

Utrechts Landschap is onlangs gestart met een actie om nieuwe donateurs te werven. Met de slogan ‘Bewaar de rust’ roept de Utrechtse natuurorganisatie bewoners in de provincie op om te helpen de natuur om de hoek uit te breiden en te behouden.

Fotograaf
Renk Ruiter

‘Expeditie Posttrein’ toont historie van het postvervoer

Tentoonstelling Posttrein

Vijfentwintig jaar geleden kwam er een einde aan een tijdperk; op 16 mei 1997 maakte de posttrein in Nederland zijn laatste rit. Jarenlang speelde de trein een belangrijke rol in het postvervoer. Speciale posttreinen zorgden, vaak ’s nachts, voor het vervoer van de post.

Fotograaf
Marleen Schlichting