Utrecht

Een tweede leven voor gevonden voorwerpen bij Syntus

Gevonden voorwerpen Syntus

In de waan van de dag laten reizigers regelmatig spullen in de bus liggen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als die spullen niet worden opgehaald? Vervoersmaatschappij Syntus Utrecht heeft daar een oplossing voor gevonden. Het gevonden voorwerp krijgt namelijk een tweede leven. Wel zo duurzaam!

Auteur
Syntus Utrecht

WNF Regioteam Utrecht actief in Overvecht

Clean Up day Overvecht

Op zaterdag 1 mei waren diverse vrijwilligers van WNF Regioteam Utrecht te zien in de wijk Overvecht. Maar liefst 9 vrijwilligers gingen gewapend met stok en afvalzak aan de slag om afval te verzamelen. Na even kort te hebben verzameld - de meesten hadden elkaar lange tijd niet gezien door de huidige omstandigheden - werd er in groepjes van twee afval geprikt. De vangst was helaas weer goed: maar liefst 9 volle zakken afval zijn er geraapt! 

Auteur
WNF Regioteam Utrecht

Oranje Fonds op zoek naar lokale organisaties

Logo Oranje Fonds

Het Oranje Fonds is op zoek naar lokale sociale initiatieven die graag meer jonge vrijwilligers aan hun organisatie willen verbinden. Het Fonds start een nieuw programma genaamd ‘De verschilmakers: jong-sociaal-oranje’, voor organisaties die hun huidige vrijwilligersbestand willen verjongen. 

Auteur
Oranje Fonds

Cis Apeldoorn nieuwe secretaris-directeur waterschap

Cis Apeldoorn

Cis Apeldoorn wordt de nieuwe secretaris-directeur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In een zorgvuldige en vertrouwelijke procedure hebben de selectie- en adviescommissies meerdere kandidaten gesproken. Gezamenlijk kwamen zij tot de voordracht van Apeldoorn, waarna met veel enthousiasme haar benoeming door het Algemeen Bestuur van het waterschap plaatsvond op 20 april 2021. De nieuwe secretaris-directeur gaat vanaf 16 augustus 2021 aan de slag.

Auteur
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Dorpsakker De Parel is Heuvelrugvoorbeeldtuin

Dorpsakker De Parel in Amerongen

Naast de kruiden- en groentebedden die de vrijwilligers van Dorpsakker De Parel in Amerongen al jaren met veel liefde verzorgen, prijkt ook een prachtige border vol bessenstruiken. De nieuwste aanwinst daar is een aantal vaste kruidige planten, die van origine bijzonder goed passen in het gebied. Met die toevoeging kan De Parel zich sinds kort een openbare Heuvelrugtuin noemen. Bezoekers en voorbijgangers komen er kijken en doen ideeën op over hoe zij thuis ook kunnen Heuvelrug-tuinieren.

Auteur
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Speciale programma’s op 4 en 5 mei bij RTV Utrecht en UStad

RTV Utrecht

Op zowel RTV Utrecht als UStad is er aandacht voor de dodenherdenking op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei. RTV Utrecht zendt op 4 mei de twee minuten stilte uit vanaf de Grebbenberg in Rhenen en UStad zendt de herdenking uit vanaf het Domplein in Utrecht. Op woensdag 5 mei wordt de talkshow Wat betekent vrijheid voor jou? met Sofie van den Enk uitgezonden. Op 4 en 5 mei zijn er verschillende documentaires te zien met verhalen uit de oorlog.

Auteur
RTV Utrecht

Zeldzame bijen en vlinders aangetroffen in Utrechtse natuur

Door anders te maaien fladdert nu de geelsprietdikkop boven de graslanden van Utrechts Landschap

Utrechts Landschap heeft in 2020 bijzondere bijen en vlinders waargenomen in haar natuurgebieden. De waarnemingen zijn het resultaat van jarenlang zorgvuldig beheer dat erop is gericht om natuur te behouden, te versterken of te ontwikkelen.

Auteur
Utrechts Landschap
Fotograaf
Saxifraga – Jaap Bouwman

Groenste Kamerlid Carla omarmt groene tuin

Carla Dik-Faber

Met ingang van 22 april is Carla Dik-Faber toegetreden tot de Raad van Toezicht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Tot voor kort was zij Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, in 2017 zelfs gekozen tot groenste Kamerlid. Al 25 jaar woont ze in Veenendaal, in een woning vlakbij het Nationaal Park. Ze heeft veel zin in deze prachtige nieuwe uitdaging voor een gebied dat ze een warm hart toedraagt.

Auteur
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

20.000 woningen worden verwarmd door rioolwater 

Rioolzuiveringsinstallatie Overvecht

In de toekomst moeten we onze gebouwen en huizen duurzaam verwarmen. Bij voorkeur is de eerste stap isoleren, want energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. In een tweede stap wil je dat de energie die je gebruikt duurzaam is. Dat hoeft niet elke woningeigenaar helemaal zelf te regelen, gemeenten helpen daarbij. 

Auteur
Regionale Energiestrategie

Eerste energieleverende hoogbouwflat in Utrecht

Energiezuinige flat Aan de Henriëttedreef

Comfortabel wonen met weinig energieverbruik. Dat was het doel van de ingrijpende aanpak van een hoogbouwflat met 58 sociale huurwoningen van woningcorporatie Bo-Ex. En dat is goed gelukt: Aan de Henriëttedreef in Utrecht-Overvecht staat nu de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa. De bewoners wonen er fijn en comfortabel.

Auteur
Bo-Ex