Natuur

Meimaand Fietsmaand op de Utrechtse Heuvelrug

Meimaand Fietsmaand

Na een periode van beperkingen is het nu tijd om er zorgeloos op uit te trekken! Dé perfecte plek hiervoor is de Utrechtse Heuvelrug, de regio waar je energie van krijgt. Dit fietsparadijs in het midden van Nederland is ideaal voor zowel recreanten, mountainbikers en wielrenners voor een korte of langere fietstocht of fietsvakantie. De vele fietsroutes brengen de bezoekers langs bossen, over heuvels en rivieren, door gezellige dorpen en stadjes en langs imposante kastelen en buitenplaatsen.

Fotograaf
RBT Heuvelrug en Vallei

Rover Crofts Groep organiseert activiteitendag voor alle jeugd 

Activiteitendag Rover Crofts Groep

Onlangs heeft de Rover Crofts Groep (scouting) een uitgebreide activiteitendag georganiseerd voor alle jeugd en jongeren in en rondom Bilthoven. Deze dag was onderdeel van het Crisis- en Herstelplan Corona van de Gemeente De Bilt. En het enthousiasme was groot. De hele dag hebben leden en niet-leden (en hun ouders) op het terrein van de Rover Crofts Groep en in het bos bij de Ruysdaellaan in Bilthoven deelgenomen aan een festival van activiteiten.

Wandeling Boeren, Burger en Buitenlui

Tijdens de wandeling BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI op vrijdag 3 juni in Zeist komen verhalen tot leven. Over de eeuwenoude Koppelweg waarover boeren hun schapen naar de heide voerden. Over de villa Rozenhoeve en over de Triodosbank. In het zicht van de buitenplaatsen Veldheim en Ma Retraite wordt deze veelomvattende wandeling een verrassende zoektocht.

Datum: vrijdag 3 juni
Tijd: 14.00 uur
Start: Cafetaria Nose 4 Food, Noordweg 1, Zeist
Duur: ca. 1½ uur
Kosten: € 2,50 per persoon, kinderen tot 13 jaar € 1,- per kind
Info: telefoon: 06 42176137

Zaai gratis mee voor de bijen

Bij

Om de hongerige bijen bij te voeren, is er een campagnegestart met het verstrekken van gratis zakjes bloemzaad. De meer dan 15 verschillende soorten bloemen die daaruit voortkomen zijn een welkome versnapering voor hongerige bijen. Iedereen kan een zakje in de buurt ophalen om dat vervolgens op 22 april, tijdens de Nationale Zaaidag, te zaaien. Dat kan in de tuin, op het balkon of in een boomspiegel voor het huis. Of haal een paar tegels uit je terras en maak een kleurrijk bijenhoekje.

Fotograaf
Pixabay

Onkruidbestrijding met oog voor milieu

Onkruidbestrijding

Onlangs startte Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) weer met de bestrijding van onkruid. In de gemeenten Baarn, Bunnik, Soest, IJsselstein en Zeist bestrijden wij de ongewenste plantengroei op stoepen, parkeervakken en woonerven. Dit doen wij onder andere met de 100% milieuvriendelijke “heetwatermethode”. Om dit op zoveel mogelijk plekken effectief te doen, vragen wij u om uw auto tijdelijk even weg te halen, als u ziet dat de RMN-voertuigen in uw straat aan het werk gaan.

Klimaatadaptief parkeren bij gemeentehuis 

Gemeente De Bilt

De parkeerplaatsen voor de deur van het gemeentehuis gaan op de schop. De bestrating gaat eruit en wordt vervangen door een innovatieve en milieuvriendelijke steensoort die CO2 heeft opgeslagen en wateroverlast ter plekke tegengaat. Zo draagt de gemeente haar steentje bij aan klimaatadaptieve inrichting. Onlangs werd de eerste steen gelegd door wethouder Anne Brommersma en raadslid Erik den Hertog. 

Bomen aangeplant in Laantje zonder Eind, dankzij donateurs

Familie doneert een nieuwe beuk voor het Laantje zonder Eind

Utrechts Landschap heeft onlangs bomen geplant in het Laantje zonder Eind in het Zeisterbos. Deze bomen zijn via het project Bomenrijkdom gedoneerd door mensen die een bijzondere band hebben met het Laantje zonder Eind. Donderdag 10 maart ontving boswachter Rob Veenbrink de gulle gevers om ze de nieuw geplante bomen te laten zien. 

Fotograaf
Utrechts Landschap

Utrechts Landschap viert 95-jarig bestaan

Landgoed Heidestein

Utrechts Landschap is jarig: onlangs bestond de stichting 95 jaar. Wat begon met het veiligstellen van acht hectare natuur in 1927, is uitgegroeid tot een organisatie die inmiddels 5.825 hectare natuur en erfgoed beschermt. Onlangs nog kocht de natuurorganisatie landgoed De Woerd aan dankzij vele giften. Om het 95-jarig bestaan te vieren geeft Utrechts Landschap op zaterdag 9 april een verjaardagsfeest voor haar Beschermers (donateurs) in DierenPark Amersfoort.

Fotograaf
Renk Ruiter