Cultuur

Actie voor schonere lucht in het Torenlaan groot succes

Torenlaan Theater

De crowdfundactie ten behoeve van de aanschaf en installatie van een coronaveilig luchtbehandelingssysteem in het Torenlaan Theater (Torenlaan 38, Zeist) is een groot succes geworden. In twee maanden tijd is het volledige investeringsbedrag opgehaald!

Auteur
Torenlaan Theater

'Memorabel concert dat voelde als één grote gulle toegift'

Ian Cleaver/Gideon Tazelaar sextet

Gelukkig werd het ingelaste concert bij Artishock op 13 juli niet afgelast zodat het publiek zijn hart kon ophalen aan hartverwarmende muziek van een virtuoos ensemble. Aanstekelijk gespeelde ingehouden swing van een pianoloos kwintet (basklarinettist Joris Roelofs was helaas niet van de partij) met fraaie arrangementen van de niet solerende blazers die samen met de solist een excellente jazzy blaaskapel vormden! 

Auteur
Michiel van Ree
Fotograaf
PRJazzArtishock

Tot 1 september Zomerprogramma MENS De Bilt

Mahjong en andere spelletjes spelen op dinsdagmiddag

Onlangs is het Zomerprogramma van MENS De Bilt gestart. Het programma is tot stand gekomen dankzij de vrijwillige inzet van velen: door én voor inwoners van gemeente De Bilt.

Auteur
MENS De Bilt
Fotograaf
Wilma van Poelgeest

Middeleeuws kanon uit Culemborg in het NMM

Het kanon in de Kasteeltuin

Onlangs onthulde mevrouw M. Wichgers, wethouder cultureel erfgoed Gemeente Culemborg, in het Nationaal Militair Museum (NMM) het kanon van Culemborg; een middeleeuws smeedijzeren kanon met een lengte van 3.70 meter. Het kanon lag tot voor kort in de Kasteeltuin in Culemborg. Om het te bewaren voor het nageslacht is besloten deze binnen te plaatsen en definitief tentoon te stellen in het NMM.

Auteur
Nationaal Militair Museum

Muziektheaterfestival HiStories: het uitje dat nog steeds kan!

Scene Theaterschool Masquerade op locatie De Hoeve aan de Soestdijkseweg

Zin in een leuk uitje deze zomer? Doe dan de HiStories fietsstour! Een bijzondere tocht van 17 kilometer door de gemeente De Bilt en omstreken. U fietst langs 5 historische locaties, waarbij u de bijbehorende scènes ter plekke kunt bekijken op uw mobiele telefoon. Oude tijden herleven! Meerdere artiesten en theatermakers uit de regio vertellen theatraal de verhalen die zich hebben afgespeeld. 

Hernieuwde aandacht voor Wegh der Weegen

Wegh der Weegen

Onlangs onthulde wethouder Marcel Fluitman (o.a. cultureel erfgoed) een straatnaambord op de hoek Rembrandtlaan/Amersfoortseweg in Huis ter Heide. Deze onthulling is onderdeel van een project van de Stichting Wegh der Weegen, om meer bekendheid te geven aan de bijzondere cultuurhistorische waarde van de weg tussen Amersfoort en Utrecht. De kaarsrechte weg uit de 17e eeuw, ook wel bekend als de Wegh der Weegen, gold als één van de grootste publieke werken uit die tijd.

Auteur
Gemeente Zeist

Een kunstzinnige zomer in De Bilt 

Cursist tijdens een zomercursus

Wie deze zomer wil schilderen, beeldhouwen, pottenbakken of fotograferen kan het hart ophalen bij het KunstenHuis. Er zijn beeldende workshops en cursussen op het mooie Fort Ruigenhoek in Groenekan, maar ook op de locaties in De Bilt en Zeist. Genoeg mogelijkheden om er een kunstzinnige zomer van te maken!

Auteur
KunstenHuis De Bilt - Zeist
Fotograaf
KunstenHuis

Jan Mulder speelt met verf en penselen

Expositie Jan Mulder

“Na mijn pensionering (1999) heb ik schilder- en tekenlessen gevolgd bij de SWO De Bilt. Als “proef” en ter invulling van de vrije tijd. Dat bleek een schot in de roos, geen kunstboek was meer veilig en de honger naar informatie was enorm. Via de boekhandel van het Singer museum in Laren maakte ik kennis met de Larense School en de stijlen van schilders als Jan Wolkers en Hans van Ieperen, ea. Prachtig.