Zorg

Hartverwarmende lokale maaltijdactie krijgt vervolg

Maaltijdactie Bartiméus Fonds

Helaas hebben we nog steeds te maken met coronamaatregelen. Dit is voor ons allemaal lastig, maar voor de bewoners van Bartiméus, hun familie en de zorgmedewerkers is het éxtra moeilijk. Daarom wil het Bartiméus Fonds heel graag de succesvolle maaltijdactie van vorig jaar herhalen. Als hart onder de riem voor bewoners, zorgmedewerkers én lokale horecaondernemers.

Zet je in voor mensen die leven met en na kanker

Kanker lintje

Eén op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Elke Nederlander krijgt met kanker te maken als naaste, mantelzorger of nabestaande. De gemiddelde vijfjaarsoverleving van kanker is de laatste decennia gelukkig sterk toegenomen en ligt nu op 65%. Het gevolg daarvan is een groeiende groep van ruim 800.000 mensen die leven met of na kanker. Velen van hen kampen met de gevolgen van hun ziekte en behandeling(en).

Fotograaf
Pixabay

De Bilt start enquête voor mantelzorgers 

Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg is er voor alle mensen in De Bilt die intensief zorgen voor een naaste. Dat kan een (volwassen) kind, partner, ouder, vriend of buur zijn. Om mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen is het belangrijk om te weten hoe het gaat en wat er nodig is om mantelzorgers te ondersteunen. 

Fotograaf
Pixabay

Online Lunchcafé Steunpunt Mantelzorg: pas op voor overbelasting 

Als je langdurig en intensief zorgt voor een naaste, kan overbelasting op de loer liggen. Ongemerkt wordt de zorg zwaarder en vraagt het meer tijd, energie en aandacht. In gemeente De Bilt zijn er ongeveer 10.000 mantelzorgers en daarvan voelt circa 9 procent zich zwaar belast. In het online mantelzorgcafé op woensdag 19 januari van 12.00 tot 13.00 uur bespreken we hoe je signalen van overbelasting bij jezelf tijdig herkent en wat je eraan kunt doen.

Behandelcentrum Wier van start op bedrijvenpark Berg en Bosch

Psychiatrische zorg

De open afdeling van Wier, onderdeel van zorgorganisatie Fivoor, start op 18 januari haar activiteiten in het oude klooster op bedrijvenpark Berg en Bosch in Bilthoven. Wier is een behandelcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Het voormalig klooster op het terrein biedt voldoende ruimte en gelegenheid voor het uitoefenen van de zorgfunctie van Wier.

Fotograaf
Pixabay

Steuntje in de rug voor Prinses Máxima Manege 

Prinses Máxima Manege ontvangt cheque van 5.000 euro van VriendenLoterij

Een bijzondere benoeming van de VriendenLoterij voor de Prinses Máxima Manege in Den Dolder! De manege is benoemd tot één van de Clubs van de Week en ontvangt daarom eenmalig een bijdrage van 5.000 euro van de VriendenLoterij. De manege gaat het geld gebruiken voor een extra paard, geschikt voor ruiters met een beperking.

Fotograaf
Tjarko Hazewinkel

Opening polikamer Bibian Mentel in AMZ

Opening polikamer AMZ

Onlangs werd polikamer ‘Bibian Mentel’ in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) geopend door Maude, de moeder van Bibian, zoon Julian, Edwin Spee en AMZ-ambassadeur Floortje Dessing. 

In het in borstkanker gespecialiseerde ziekenhuis hebben alle polikamers de naam van een sterke vrouw. Tussen namen als Jane Goodall en Frida Kahlo prijkt nu de naam van Bibian Mentel aan de wanden.  

Fotograaf
Alexander Monro Ziekenhuis

GGD sluit tijdelijke kleine vaccinatielocaties

GGD Regio Utrecht logo

Sinds afgelopen woensdag zijn de zogeheten ‘dichtbij locaties’ tijdelijk in de regio Utrecht gesloten. Inwoners kunnen vanaf woensdag alleen nog terecht bij de grote vaccinatielocaties Utrecht Jaarbeurs, Hoog Catharijne, Amersfoort Rijtuigenloods, Meander Medisch Centrum, Nieuwegein, Veenendaal en Woerden. Per 27 december opent vaccinatielocatie Expo Houten en wordt de locatie Jaarbeurs flink vergroot door te verhuizen van paviljoen B naar hal 1.

‘Doorbraak voor patiënten op wachtlijsten’

Ingerid en gezin

KWF Kankerbestrijding en de gespecialiseerde ggz-instelling Helen Dowling Instituut gaan professionele psychologische zorg bereikbaar maken voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Hiervoor krijgen zij van de Nationale Postcode Loterij een bedrag van 1 miljoen euro. De komende 4 jaar helpen de organisaties zo’n 3.600 mensen om kanker emotioneel te verwerken, zodat zij weer kunnen meedoen in de samenleving. 

Fotograaf
Pim Geerts