Boodschappen zonder plastic? Doe de Zero Waste Tour!

Binnenkort is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 5 juni aanstaande Zero Waste Tours, op 30 locaties in heel Nederland. Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Ook in Bilthoven is er zo’n tour gepland.

Estia Vonken, initiatiefnemer van de Zero Waste Tour in Bilthoven, vindt het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. Ik realiseerde me een paar jaar geleden hoeveel plastic ik weggooide tijdens het koken van een maaltijd. En ik wilde eens kijken of dat ook anders kon. Ik heb voor mijzelf toen een challenge gemaakt: 14 dagen boodschappen doen zonder plastic verpakkingen. Daar heb ik veel van geleerd. Ik heb nieuwe winkels ontdekt en pas nu nog veel van het geleerde toe. Door minder plastic afval thuis te maken kan ik zelf een steentje bijdragen aan het verminderen van de afvalberg, aldus Vonken. 

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. Terwijl er in Bilthoven en De Bilt aardig wat winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje, zegt Estia Vonken. Tijdens de Zero Waste Tour in Bilthoven deelt ze graag haar tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Bilthoven. 

De Zero Waste Tours in Bilthoven vinden plaats op zaterdag 5 juni om 11 en 13 uur. Er kunnen vanwege de Corona-regels slechts 3 deelnemers per tour met Estia mee. Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/

Estia Vonken Zero Waste Tour