Historische Tweede Wereldoorlog fietstocht

Auteur
Historische Vereniging Den Dolder

Meer dan 30 fietsers hadden zich onlangs verzameld op het station van Den Dolder, het startpunt van de 2 uur durende fietstocht langs de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. 

Naar schatting was de oudste deelnemer bijna 90; de jongste lag prinsheerlijk in de luiers in de fietskar. Gilde Zeist en Historische Vereniging Den Dolder - beide onderdeel van het Geheugen van Zeist - waren verantwoordelijk voor de organisatie ervan. Deze tocht was het laatste programmaonderdeel van 75 jaar Oorlog en Bevrijding. En gelukkig kon dit onderdeel wel doorgaan. En hoe!

(Oog)getuigen
De tocht leidde naar het monument aan de Soestdijkerweg, het wolkenmonument op de W.A. Hoeve, de Wilhelmina van Essenlaan en de Jan Boswijklaan en eindigde via v/h Dansinstituut Van de Wetering bij de bevrijdingsbank. Op de diverse punten werd gestopt en stonden er (oog)getuigen om te vertellen wat er gebeurt was of te zien was. Veel verhalen zijn in de loop van de jaren verzameld door de Historische Vereniging Den Dolder. Gilde Zeist gebruikt deze bij de rondleidingen door Den Dolder en over de W.A. Hoeve.

Straatnaambordje
Op de Wilhelmina van Essenlaan werd een nieuw straatnaambordje onthuld. Daarop stond niet alleen haar naam maar ook wanneer zij leefde en wat zij heeft gedaan. Evenals Dr Engelhard, Dr Boswijk en Dr Van der Hoeven heeft ook zij zich nl verzet tegen het noemen van de Joodse patiënten op de Hoeve destijds. Zij zat een maand in de gevangenis. Twee nichten van mevrouw Van Essen onthulden samen met wethouder Sander Jansen het nieuwe bordje.

Vrijheidsboom
Bij de bevrijdingsbank werd de nieuwe Vrijheidsboom ingehuldigd. Het is een mooie Amberboom, die straks met zijn oranje bladeren recht doet aan het monument. Daarna was er voor iedereen een hapje en een drankje en werd er nog enthousiast nagepraat over de tocht, de geschiedenis en het meevallende weer!
 

Wethouder Sander Jansen, Elisabeth del Court König - van Essen, Henriëtte van Essen (nichtjes van Wilhelmina) onthullen straatnaambordje.
Fotograaf
Ankie Keijzer