Janny (67) door 'Waaks' extra alert in wijk Crosestein

Auteur
Redactie

Waaks is een samenwerkingstraject tussen politie, gemeente en hondenbezitters om de veiligheid in de wijk te verhogen. In Zeist kunnen ook niet-hondenbezitters deelnemen. Een van de eerste deelnemers in Zeist is Janny Holtrop (67), woonachtig in de wijk Crosestein.

Janny is sowieso heel betrokken bij alles wat er in de buurt gebeurt. “Als ik de hond uitlaat kun je allerlei verdachte situaties meemaken. Dan is het een kleine moeite de politie in te schakelen."

Zo zag Janny iemand met een afgesloten fiets lopen. "Dat vond ik vreemd. Dus ik heb meteen de politie gebeld. Helaas was de politie net iets te laat, zodat ze de dief niet konden aanhouden. Maar de fiets is wel teruggevonden." Janny vindt dat meer mensen in de wijk zich zouden moeten aanmelden bij initiatieven als Waaks en Burgernet. "Er ontstaat meer betrokkenheid en sociale cohesie in de wijk."

Het is van belang dat hondenbezitters niet zelf ingrijpen bij een verdachte situatie, maar dat zij de politie bellen. De eigen veiligheid staat voorop, dit geldt voor alle buurtpreventie-initiatieven. Via een nieuwsbrief ontvangen de deelnemers van Waaks informatie over de situatie in de wijk en de resultaten. Uiteraard kan elke burger ‘waaks’ zijn zonder aan het project deel te nemen. Ziet u een onbekende in de tuin van uw buren, vreemde personen die aan auto's rommelen of personen die opvallend in auto's of woningen kijken, bel dan met de politie.

In Zeist kunt u zich aanmelden via de website van de gemeente.

Waaks! logo