Aanleg wildraster langs Amersfoortseweg in De Bilt

Op 6 april start de Versluys Groep met de aanleg van een kleinwildraster langs de Amersfoortseweg (N237) in De Bilt, in opdracht van de provincie Utrecht. Een wildraster voorkomt dat dieren op de provinciale weg worden aangereden en draagt bij aan de verkeersveiligheid. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 23 april.
 
Het wildraster begint bij de Utrechtseweg en heeft een lengte van ruim 700 meter. De werkzaamheden vinden plaats tussen de hoofdrijbaan en de parallelweg en geven geen hinder voor het verkeer.
 
Werkzaamheden en planning
Bij de inrit van de parallelweg wordt er eerst een wildrooster geplaatst met ijzeren spijlen en een betonnen onderbak. Dieren durven niet over de ijzeren spijlen te lopen, maar auto’s kunnen hier gemakkelijk overheen rijden naar de achtergelegen woningen. Het plaatsen van het rooster gebeurt op 6 en 7 april. Bewoners die van de inrit gebruik maken, moeten tijdelijk een andere route nemen. Zij zijn hierover geïnformeerd.

Als het rooster klaar is, begint de aannemer met de aanleg van het wildraster tussen de parallelweg en de hoofdrijbaan. De aanleg duurt ongeveer twee weken. Het raster wordt uitgevoerd in gegalvaniseerd fijnmazig gaas met duurzame robinahouten palen.
 
Groter leefgebied
Het wildraster dat langs de Amersfoortseweg wordt aangelegd, voorkomt dat dassen en andere dieren zomaar de hoofdrijbaan oversteken en aangereden worden. In het raster worden verschillende terugkeerkleppen geplaatst zodat verdwaalde dieren hierdoorheen kunnen en hun route veilig kunnen vervolgen.

Wildrasters zorgen ervoor dat dieren naar de bestaande faunatunnels of ecoducten worden geleid waar ze de weg wél veilig kunnen passeren. Op die manier ontstaat er een groter en gevarieerder leefgebied. In het geval van de N237 gaat het om een verbinding tussen de landgoederen Den Eik en Beerschoten-Panbos, die op hun beurt weer in verbinding staan met Vollenhove en Oostbroek.

Provincie Utrecht