Campagne: Houd de lijn vrij! op blindengeleidestroken

Auteur
Gemeente De Bilt

Op enkele plekken in de gemeente De Bilt liggen blindengeleidestroken, herkenbaar aan de doorlopende opstaande ribbels in de witte of grijze tegel. Mensen die slechtziend of blind zijn vertrouwen op deze stroken om op straat hun weg te vinden. Helaas staan er regelmatig obstakels op de lijnen. Reden voor de gemeente De Bilt om mensen beter op de aanwezigheid van de geleidelijnen te attenderen.

In het verlengde van de landelijke campagne ‘Houd de lijn vrij!’ wil de gemeente De Bilt mensen beter attenderen op de blindengeleidestroken. Hiervoor worden op bepaalde plekken opvallende stoeptegels ingezet. Wethouder Brommersma (Wmo) legde samen met Danielle Janssen van de werkgroep De Bilt voor Ieder(in) de eerste tegel bij de Albert Heijn aan de zijde van de Herenweg. 

Wethouder Anne Brommersma: “De werkgroep heeft ons er namens onze inwoners op gewezen dat lijnen soms worden geblokkeerd door bijvoorbeeld winkeldisplays of geparkeerde fietsen. Door het plaatsen van tegels als deze hopen we dat mensen alerter zijn op de stroken. Niet alleen hier: bij succes kunnen zulke tegels mogelijk ook op andere plekken worden ingezet.” 

‘Vrijhouden’
De stoeptegel verbeeldt een figuur die met taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. De tegel ligt naast de geleidelijn om mensen erop te wijzen de lijn vrij te houden. De tegels liggen al in vele gemeenten door het land. Twee andere locaties waar u de tegels in de gemeente De Bilt kunt aantreffen zijn station Hollandsche Rading en vlakbij station Bilthoven in de Prins Bernhardlaan, met dank aan de NS voor de medewerking. 

Campagne
De landelijke campagne ‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt sinds 2018 uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting.

Werkgroep De Bilt voor Ieder(in)
De werkgroep De Bilt voor Ieder(in), ook bekend als de werkgroep toegankelijkheid, bestaat nu uit vijf vaste leden. Zij zetten zich actief in om De Bilt inclusiever te maken, met als uitgangspunt: ‘iedereen doet mee in De Bilt’.  Voor het inclusiever maken van gemeentelijke projecten zoekt de werkgroep enthousiaste werkgroepleden. Voor meer informatie over de werkgroep kunt u zich richten tot Marc Hillebrink via m.hillebrink@debilt. 

foto: ‘Wethouder Brommersma (Wmo) en Danielle Janssen van werkgroep De Bilt voor Ieder(in) leggen in bijzijn van AH-manager Angela Gräffner de eerste stoeptegel die op de geleidelijnen attendeert’.
 

Houd de lijn vrij