Petitie Geen zonnepanelenpark in Noorderpark

Projectontwikkelaar IX Zon uit Leiden wil bij de Nieuwe Wetering in de gemeente De Bilt een commercieel zonnepanelen veld op landbouwgrond ontwikkelen van 10 hectare.  Vanuit de gemeente De Bilt is er een “verklaring van geen bezwaar” op het vergunningsverzoek van de projectontwikkelaar afgegeven. 

Veel inwoners van de gemeente, maar ook veel mensen welke deze open locati kennen doordat ze er bijvoorbeeld regelmatig langs komen, vinden het plan voor een zonnepark aldaar niet goed. Zij vinden onder andere de locatie welke volledig in het zicht van zowel de A27 als van de Koningin Wilhelminaweg met het naastgelegen fiestpad in niet de juiste en een ernstige verrommeling en ontsiering van het open en weidse landschap van het Noorderpark.

Om bij de gemeente De Bilt kenbaar te maken dat een zonnepanelen veld op deze locatie niet de juiste keuze is, is er onder de naam “Geen zonnepanelenpark op zichtlocatie in Noorderpark, De Bilt” er via www.petities.nl een petitie gestart. Deze petitie is ondertussen al 848 keer ondertekend.

Belangrijkste vraag in de petitie aan de gemeente De Bilt is om het initiatief voor een zonneweide tegenover restaurant Helden te staken. Opvallend bij de ondertekenaars is dat deze niet alleen uit de kernen van de gemeente De Bilt komen. Er komen ook veel steunbetuigingen vanuit andere delen van de provincie en vanuit de stad Utrecht. Hieruit is op te maken dat heel veel inwoners van de provincie Utrecht het open en weidse karakter rondom Maartensdijk/Westbroek/De Nieuwe Wetering bijzonder waarderen en liever niet verder verrommeld zien door zonnepanelen velden.

Het is de verwachting dat de gemeenteraad van gemeente De Bilt in de vergadering van april verder gaat praten over dit onderwerp. Tot die tijd kan de petitie nog ondertekend worden. De directe link naar de petitie is https://petities.nl/petitions/geen-zonnepanelenpark-op-zichtlocatie-in-noorderpark-de-bilt?locale=nl eventueel kunt ook naar www.petities.nl gaan en dan zoeken op De Bilt, dan komt de petitie in de zoekresultaten boven. 

Zonnepanelenpark Noorderpark
Fotograaf
Pixabay