Toon Hermans Huis: The Lock Up

Auteur
Toon Hermans Huis Amersfoort

Het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA), een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is nagenoeg volledig afhankelijk van sponsoring en donaties van bedrijven, organisaties, fondsen en particulieren. In mei organiseert zij een grootschalig evenement: THE LOCK UP 

Annemarieke Blancke (transitiemanager THHA):  “Tijdens THE LOCK UP sluiten wij kandidaten voor 1 dag op in het THHA, met laptop en telefoon. Die dag gaan zij aan de slag om geld, producten of diensten in te zamelen voor het THHA.

Het huis verdient het om geholpen te worden. Onze deur is altijd open. Er zijn meerdere gespreksgroepen, lotgenotengroepen en rouwgroepen. Mensen die minder behoefte hebben aan een gesprek maar wel aan activiteiten met gelijkgestemden kunnen deelnemen aan activiteiten als yoga, meditatie en het creatieve atelier, met beeldhouwen, schilderen en tekenen.

Ook kinderen en jongeren krijgen soms te maken met kanker. Binnen het eigen gezin of omdat een opa, oma, oom of tante ziek wordt of komt te overlijden. Hiermee leven is geen gemakkelijke opgave. Zeker wanneer het om kanker binnen het eigen gezin gaat. Als een vader, moeder, broertje of zusje de ziekte krijgt en er mogelijk aan overlijdt, verandert er meestal veel in hun leven. Zowel tijdens het ziekteproces, maar ook daarna. Het Toon Hermans Huis Amersfoort is er juist ook voor deze kinderen en jongeren. 

Waarom deze oproep/aankondiging? 
Er zijn meerdere ruimten en plek voor meerdere kandidaten. Toezeggingen voor deelname zijn al binnen van Pim van den Berg, Noelle Sanders (Raadslid), Koen Jansen (Diggy Dex) en Joop Kasteel (Boek: Leeuwenhart). De Lock Up staat eind maart/begin april gepland, door nu al toe te zeggen mee te doen kunnen de komende weken gebruikt worden om het netwerk alvast te informeren over de lock up en het telefoontje dat zij die dag mogen verwachten. Wij hopen dat het evenement veel media aandacht krijgt.” 
Pim van den Berg ( 65), oud-wethouder D66  en recentelijk oud-gedeputeerde D66 was de eerste kandidaat die zich opgaf. Pim woont in Amersfoort en is momenteel werkzaam in de energietransitie. Wij vroegen hem: 

Waarom moeten anderen zich samen met jou in het THHA laten opsluiten?
Pim van den Berg: “Ik roep anderen op om samen met mij in het huis plaats te nemen omdat het THHA niet weg te denken is uit Amersfoort. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met kanker of die kanker heeft gehad. Het THHA is een plek waar je kunt delen wat je ervaart, de onmacht die je voelt, waar je kunt uiten dat je met je handen in het haar zit en je verslagen voelt als jijzelf of een dierbare met kanker te maken krijgt. 
Het THHA is volledig afhankelijk van giften en vrijwilligers. Door Corona zijn er nagenoeg geen activiteiten en het huis heeft het moeilijk. Bezoekers ervaren net als ieder ander last van het elkaar niet kunnen ontmoeten. Het huis loopt door Corona de vaste inkomsten mis.” 

Jij gaat je de komende maanden ook voorbereiden op the lock up, wat zijn je verwachtingen?
Mijn verwachting is dat mensen in Amersfoort, die ik ken als een goed gevige gemeenschap, waar veel vrijwilligerswerk wordt verricht en waar wij naar elkaar omkijken, gul zullen geven. En ik hoop dat in een stad waar lokaal voor lokaal erg belangrijk is en waar ondernemers het nu zelf ook moeilijk hebben, dat zij toch een bijdrage kunnen en willen leveren.”

Het Toon Hermans Huis Amersfoort, aan de Regentesselaan 39, is hét centrum voor (na)zorg en ondersteuning bij kanker in de regio Amersfoort. Hier is iedereen welkom voor activiteiten en/of een luisterend oor die zelf kanker heeft, een partner of vriend(in) met kanker heeft en/of iemand heeft verloren aan kanker. 

Wil jij de uitdaging aannemen om je voor 1 dag op te laten sluiten in het Toon Hermans Huis? Bel of mail Annemarieke Blancke 06-13163934 of annemarieke.blancke@thha.nl

Annemarieke Blancke
Fotograaf
Josje Karstanje