Noks Nauta: Dichtbundel voor hoogbegaafden

Auteur
Redactie

‘Dichter bij HB’ is een net verschenen dichtbundel door hoogbegaafden. Noks Nauta, inwoner van Zeist bedacht het idee en was met Mireille de Jonge medesamensteller. Hoe kwam ze op dit idee?

Noks Nauta is medeoprichter van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV). Noks schrijft regelmatig artikelen en boeken, waaronder ook een boek over hoogbegaafde senioren dat vorig jaar april verscheen. In april 2020 bestond het IHBV tien jaar. Het jubileum zou feestelijk gevierd worden in Figi in Zeist. Maar de Covid-19-uitbraak en de restricties die daaruit voortvloeiden, gooiden roet in het eten. Wat wél kon doorgaan was het samenstellen van een jubileumbundel met gedichten geschreven door hoogbegaafde volwassenen. Een tastbaar aandenken aan het tienjarig bestaan van het IHBV als netwerk voor en door hoogbegaafden en tevens kennisinstituut.

Noks dicht zelf niet, maar leest wel poëzie en nam al een paar jaar deel aan een poëziekring. Ze kende ook nogal wat hoogbegaafden die gedichten schreven. Een deel van hen deed dat alleen voor zichzelf. Zo bedacht Noks het idee. Wat zou het mooi zijn om, voor het jubileum van het IHBV, die vorm van creativiteit zichtbaar te maken in een bundel van gedichten, geschreven door hoogbegaafden. 

Noks kende Mireille de Jonge, die zelf gedichten schrijft. Toen ze het idee voorlegde, werd die meteen enthousiast. Samen hebben ze het project op zich genomen. De oproep leverde veel reacties op. Ook veel positieve en blije reacties.   

De gedichten zijn geselecteerd uit vele inzendingen en voorzien van context met focus op dichten als creatieve uitingsvorm van hoogbegaafde volwassenen. In bijna alle beschrijvingen van hoogbegaafdheid wordt ‘creativiteit’ aangemerkt als één van de kenmerken van hoogbegaafd zijn voor. Inderdaad, er zijn nogal wat hoogbegaafden die niet alleen creatief denken, maar zich óók creatief uiten. Met potlood, penseel of pen …

De gedichten staan centraal in de jubileumbundel, maar de deelnemers zijn ook gevraagd aanvullende informatie te geven over de relatie die zij zien tussen het dichten en hun hoogbegaafd zijn. Hoe zien zij dat? Hoe hebben de ‘dichters’ dat vormgegeven? Wat betekent het voor hen zich te kunnen uiten in de beperkende vorm van een gedicht en te kunnen spelen met woorden, gevoelens en gedachten? De bundel bevat een eerste analyse op basis van de reacties.

Kort voor de Kerst is de bundel ‘Dichter bij HB’ gelanceerd. Het is een boekwerkje geworden dat een talige inkijk geeft in de leefwereld van hoogbegaafde volwassenen. De samenstellers vinden de bundel erg mooi geworden! En deze is sowieso al geslaagd te noemen omdat het sommigen over de drempel heeft getrokken ‘naar buiten te komen’.

De eerste, fijne reacties hebben wij al mogen ontvangen.

Mireille de Jonge & Noks Nauta (samenstelling) (2020). Dichter bij HB. IHBV.

Het boek kost 15,= exclusief verzendkosten en is te bestellen via de webshop van het IHBV: ihbv.nl/webshop/ 

Noks Nauta