Vrees verspreiding poliovirus bij overstroming riool

Auteur
Redactie

Het gegeven dat poliovirus is aangetroffen in het riool op het terrein van het RIVM in Bilthoven haalde de landelijke media. Onder meer de Volkskrant besteedde er uitvoerig aandacht aan.

Het is nog onduidelijk wat de bron is. Op het terrein bevinden zich drie instellingen, waarvan eentje de mogelijke boosdoener is: Bilthoven Biologicals, Intravacc en RIVM. Al deze bedrijven werken met het poliovirus. 

De raadsleden Erik den Hartog (Bilts Belang), Pim van den Veerdonk (Beter De Bilt) en Peter Schlamilch (Forza De Bilt) zijn bezorgd over de situatie. "Bij het bedrijf Bilthoven Biologicals zijn al twee maal eerder grote incidenten met poliobesmettingen geweest, waarop destijds verre van adequaat is gereageerd. De kans bestaat dat ook ditmaal het bedrijf oorzaak is van een polioincident. Ofwel iemand heeft een incident verzwegen ofwel men weet het niet eens als er iets mis gaat."

Polio is een ernstige besmettelijke ziekte die van mens op mens wordt overgedragen. De infectie kan verlammingen geven, kan leiden tot blijvende restverschijnselen en soms tot overlijden. De vaccinatiegraad ligt juist in delen van de gemeente De Bilt ver onder het landelijk gemiddelde. De drie raadsleden: "In een reactie zegt burgemeester Potters dat Nederland een gesloten rioleringssysteem heeft, maar hij realiseert zich kennelijk niet dat in De Bilt regelmatig de riolen overstromen, zoals onlangs nog."

De drie lokale partijen stellen gezamenlijk schriftelijke vragen aan het college die in de komende gemeenteraad worden beantwoord. Afhankelijk van de antwoorden beraden de partijen zich op vervolgstappen. Onder meer willen ze weten of "het college van mening is dat indien de problemen door Bilthoven Biologicals is veroorzaakt er in dit bedrijf structurele veiligheidsproblemen zijn en of dit bedrijf dan nog wel thuishoort in een woonwijk. En wanneer vonden de afgelopen maanden overstromingen plaats van de riolen en in hoeverre heeft dat de volksgezondheid geschaad."

Het RIVM informeerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) over de vondst van het poliovirus in het riool. 

In 2018 kwamen drie medewerkers van Bilthoven Biologicals door een lekkage in aanraking met het vaccin. Omdat de medewerkers gevaccineerd zijn, kunnen ze niet ziek worden. Wel kunnen ze na besmetting het virus verspreiden. Een woordvoerder vertelde toen tegen RTV Utrecht: "De vraag naar poliovaccins is de laatste jaren enorm toegenomen. Dat betekent dat onze volumes zijn toegenomen en dat de kans op een incident daarmee groter wordt."

rivm logo