Beeldenpark Jits Bakker op Beerschoten gerenoveerd

Auteur
Stichting Jits Bakker Collectie

Het Beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten, met hierin sinds 1999 een permanente tentoonstelling van de kunstenaar, is recent gerenoveerd. De partijen Provincie Utrecht, het Utrechts Landschap, de Stichting Jits Bakker Collectie en de gemeente De Bilt hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat het park een nieuwe uitstraling heeft gekregen. Naast de terugplaatsing van enkele belangrijke sculpturen, zijn onder meer de routing en de informatievoorzieningen verbeterd. 

Het nieuwe Beeldenpark
De collectie van de Biltse kunstenaar, eigendom van de Provincie Utrecht, is met 31 iconische sculpturen in brons, marmer en graniet nu weer compleet: ‘Elia en de Raven’, ‘de Paardentorso’s’ en ‘Aan de Borst’ zijn teruggeplaatst. Daarnaast is de hoofdingang verlegd naar de ingang van de berceau, gelegen naast het paviljoen aan de Holle Bilt. Om een betere wandelroute te faciliteren, zijn enkele paden verlegd en geoptimaliseerd, en sculpturen verplaatst. Tot slot zijn er vaste struiken, planten en bomen geplant, is er een bloemenweide ingezaaid en is er een informatiebord geplaatst. Landgoed Beerschoten, waarop het beeldenpark is gesitueerd, wordt beheerd door het Utrechts Landschap en is alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De kunstenaar werkte ruim vijftig jaar in de directe omgeving van het beeldenpark, in atelier ‘de kooi’. Dit authentieke en sfeervolle monumentale domein is eigenhandig ontworpen en gebouwd door de beeldhouwer in 1968. Het tevens door Jits eigenhandig ontwikkelde beeldenlabyrint grenst aan het atelier. 

Jits Bakker
Jits Bakker (1937-2014) werkte ruim 50 jaar als zelfstandig en veelzijdig kunstenaar in binnen- en buitenland. Met zijn werk verwierf de kunstenaar wereldwijde faam. Naast beeldhouwer was hij ook kunstschilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus, frescoschilder en maker van sieraden. De beeldend kunstenaar uit De Bilt omarmde de renaissance-idealen die zijn geïnspireerd op de oudheid, en streefde naar een zo veelzijdig mogelijke ontwikkeling. Hij koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Er zijn in zijn kunstwerken vaak verwijzingen terug te vinden die herinneren aan de klassieke mythologie, muziek, dans, sport en zijn traumatische ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. Kenmerkend voor het werk zijn de ruwe en vlot gemodelleerde beelden vol dynamiek, tegenover de esthetische, strakke en gepolijste sculpturen in marmer en graniet. 

Kunstwerken van Jits Bakker zijn in heel Nederland te vinden, zo ook in De Bilt en in omliggende gemeenten als Zeist. Daarnaast bestaan er vele particuliere- en museale collecties over de hele wereld (VS, Mexico, VK, Duitsland, Zuid-Afrika, Finland, Spanje, Portugal, Frankrijk en België). Een groot deel van het oeuvre van de in 2014 overleden kunstenaar wordt beheerd door de Stichting Jits Bakker Collectie, die is gevestigd in het historische atelier ‘de kooi’. 

Op de foto: de nieuwe entree van het Beeldenpark

Beeldentuin Jits Bakker