WNF organiseert maandelijkse prikdagen! 

Auteur
WNF Regioteam Utrecht

Zaterdag 8 januari: de eerste clean up Saturday! Vanaf deze zaterdag ruimen WNF-vrijwilligers van de Regio Utrecht in verschillende Utrechtse wijken en natuurgebieden zwerfafval op om de natuur te beschermen. Bedoeling is om dit in de gehele Utrechtse regio te gaan doen. 

Het was een prachtige dag om er mee te beginnen. Licht gevroren, rijp op het riet, eenden op het ijs, een roodbonte specht in de boom: een werkdag maar dan in de natuur! Gewapend met een prikstok en vuilniszak verzameld bij de Haarrijnseplas. Geheel ‘Corona proof’ werd er in groepjes van twee geprikt. Via de app hielden we elkaar (de andere groepjes) op de hoogte van de voortgang. “Binnen een kwartier hadden we al een zak vol zwerfafval verzameld” hoorden we van een ander team.

Team Haarrijnseplas kon meteen aan de slag: op de weg flink wat fastfood afval. Daarna viel het gelukkig mee. Veel klein afval in ons gebied: sigarettenpeuken, dopjes, versnipperd plastic. Het prikken wordt dan echt een uitdaging voor de motoriek.  Het moet gezegd worden: al pratend en wandelend in het zonnetje afval verzamelen is zeker geen straf. Ook kregen we veel positieve reacties: “Goed bezig” werd vaak toegeroepen door voorbijgangers. 

De vangst van twee uur prikken was bij ons tweemaal een halve zak. De andere teams hadden echt volle vuilniszakken. Het is echt een kleine moeite en een groot plezier. Iedere eerste zaterdag van de maand kun je ons bezig zien. Maar het is ook prima te doen voor ieder ander om tijdens een wandeling een vuilniszak mee te nemen en met een prikker of handschoenen het afval wat je aantreft te verzamelen. Als er minder afval ligt, dan wordt er waarschijnlijk ook minder afval op straat en in de natuur weggegooid.

Clean up saturdays is een maandelijks initiatief vanuit WNF Utrecht om bij te dragen in de regio. Wij zijn er volgende maand weer op 6 februari: jij ook? Geef je op via Instagram WWFUtrecht. 

WNF clean up