Stichting Samen Oplopen viert 10-jarig jubileum

Auteur
Stichting Samen Oplopen

Precies 10 jaar geleden zag Linda Otterman dat gezinnen iets ánders nodig hadden dan alleen maar hulpverlening.  Een medemens die een tijdje meeloopt en op een warme en hartelijke manier meedenkt en -doet over datgene wat stress en zorgen geeft. Zodat ouders hun problemen te boven komen, weer kunnen ontspannen en kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen binnen het gezin. 

Op 19 januari 2011 richtte Linda de stichting Samen Oplopen op. De eerste tientallen en later honderden koppelingen tussen vrijwilligers en gezinnen werden al snel gemaakt in Zeist. Gezinnen, vrijwilligers én de zorg is er erg gelukkig mee.

Door ervaring wijs geworden is er een bepaalde werkwijze ontstaan die heel goed blijkt te werken. Daar waar voorheen alleen formele zorg gezinnen steunden wordt dit nu voor een groot deel door mede-burgers gedaan. Vrijwilligers hebben een heel ander contact dan hulpverleners met ouders, kinderen en jongeren: laagdrempelig, vriendschappelijk en warm. Er ontstaan vaak duurzame contacten die blijft als de coördinator de begeleidding afsluit. Dat vindt stichting Samen Oplopen een van de mooiste resultaten.  

Het  blijkt dat Samen Oplopen goed is in het aansluiten bij de behoeften en wensen van gezinnen, vrijwilligers, organisaties en gemeenten. Gezinnen komen in de positieve spiraal en hebben minder hulp nodig. Zij zelf geven Samen Oplopen een 9.
De laatste 4 jaar zijn 11 gemeenten in Nederland Samen Oplopen gaan uitvoeren vanuit de lessen die uit 400 koppelingen in Zeist getrokken zijn. De wens is dat veel meer gemeenten in Nederland deze unieke samenwerking tussen informele en formele zorg vorm gaat geven rondom gezinnen. 

Inmiddels dragen de vrijwilligers en coordinatoren al voor zo’n 800 ouders, 1.800 kinderen en 50 jongeren bij aan het verminderen van complexe zorgen, het opbouwen van duurzame vriendschappelijke contacten, kunnen meedoen in de samenleving en gelukkig en kansrijk opgroeien.  De komende jaren wil de stichting nog veel meer levens van gezinnen en jongeren licht brengen! 

Helpt u mee? Door bijvoorbeeld de manier van werken onder de aandacht te brengen in uw eigen netwerk? Of door vrijwilliger te worden bij Samen Oplopen. Of door de stichting financieel te steunen.

Voor meer informatie: www.samen-oplopen.nl of bel of mail Linda Otterman: T: 06-81136075, lindaotter man@samen-oplopen.nl

Samen Oplopen