Christiaan de Kleijn doet waardevolle ervaring op

Auteur
Redactie

Door de coronacrisis is het Nederlands kampioenschap Rotax Max vroegtijdig beslist en dat betekent dat karter Christiaan de Kleijn knap vice-kampioen is geworden in de Junioren-klasse. Natuurlijk is het vijftienjarige talent uit Bosch en Duin daar blij mee.

Maar misschien nog wel mooier is dat hij met die prestatie een ticket won voor de Grand Finals, het WK voor Rotax Max-rijders in Portimão. Onlangs deed hij er al ervaring op tijdens de Rotax Max Challenge International Trophy. 

“Ik ben er blij mee”, aldus een tevreden Christiaan over zijn tweede plaats in het NK van organisator Chrono. “Als ik meer races had kunnen rijden, had ik misschien wel kans gemaakt op het kampioenschap. Dat is jammer, maar je doet er niks aan. En tweede is in ieder geval niet verkeerd.” Het NK bestaat normaal gesproken uit acht raceweekeindes, dit jaar kwam de organisatie door de coronacrisis noodgedwongen niet verder dan drie.

Hoe dan ook, Christiaan gaat debuteren op de Grand Finals, een evenement dat gezien wordt als de Olympische Spelen van de kartsport, aangezien er bijna 400 rijders meedoen uit zo’n zestig landen. Bovendien is de sportieve eer van het winnen van de Grand Finals enorm. Het evenement wordt gehouden van 23 tot en met 30 januari. 

“Het is nog mooier dan de Rotax Max Challenge International Trophy van afgelopen weekend. Iedereen rijdt tijdens de Grand Finals op dezelfde karts, op spullen van de organisatie. Dat maakt het mooi. Het wordt de grootste wedstrijd die ik ooit heb gereden”, blikte Christiaan gretig vooruit. “Als het kan, gaan we nog op een Sodikart testen. Ik heb nog nooit op dat merk gereden. Hopen dat de banen openblijven met corona. Anders moet het daar maar. Ik kijk er echt naar uit.” 

Met de vorm zit het normaal gesproken wel goed. Christiaan deed in het NK niet voor niks steeds mee om de overwinning. En ook in het nog sterker bezette Rotax Max BNL-kampioenschap, waarin hij als vierde eindigde, deed hij steevast vooraan mee. Bovendien doen Nederlanders het doorgaans goed tot zeer goed op de Grand Finals en Christiaan heeft op de Portugese baan al een wedstrijd ter voorbereiding gereden. De snelle Utrechter lijkt dus een goede kans te kunnen maken op een mooie prestatie. 

“Ik heb in ieder geval al wel veel baankennis opgedaan voor de Grand Finals Tijdens de International Trophy hadden we afgelopen week vanaf dinsdag tot en met zaterdag regen. Op zondag was het droog. Het waren dus heel goede omstandigheden om de baan zo goed mogelijk te leren kennen. Ik ben heel benieuwd naar mijn mogelijkheden!”
 

Christiaan de Kleijn