Raad De Bilt geeft College rode kaart over kippenvaccinfabriek

Auteur
Redactie

De politieke besluitvorming over de uitbreiding van de fabriek MSD Animal in De Bilt lijkt in een impasse te zijn beland. Het College wil groen licht geven voor het plan van het bedrijf aan de Ambachtstraat, alleen de Raad ligt dwars. Raad en omwonenden zien het bedrijf liever vertrekken. Ze klagen over stankoverlast en vinden dat de kippenvaccinfabriek niet in een woonwijk hoort.

Gisteravond, dinsdag 8 september, barstte de bom toen de raadscommissie het voorstel van het College terug naar de tekentafel verwees. Nota bene zijn eigen partij de VVD gaf hiermee wethouder André Landwehr een rode kaart.

In de motie tijdens de raadsvergadering van 2 juni, onder meer ingediend door SP’er Menno Boer, staat: “Met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen gericht op groei van bedrijfsactiviteiten aan de Ambachtstraat, dient het College zich negatief op te stellen.”

Tot verbazing van diverse raadsleden negeerde het College deze motie en schrijft in haar voorstel: “Na inventarisatie van alle bekende initiatieven in het gebied, is ons College tot het standpunt gekomen dat een positieve grondhouding en onder voorwaarden de beste samenwerkingsmogelijkheden biedt.” Met andere woorden: groen licht voor de uitbreidingsplannen.

De insprekers gisteravond werden geëxcuseerd door voorzitter Krischan Hagedoorn. Zij waren voor niets gekomen, omdat het voorstel van het College onbehandeld van de agenda werd gehaald. Maar tegelijkertijd waren ze zichtbaar blij met de handelwijze van de Raad. Hagedoorn: “U krijgt een uitnodiging als het onderwerp weer besproken wordt.”

Het is onduidelijk waarom het College vasthoudt aan de uitbreidingsplannen. Burgemeester Sjoerd Potters meldde eerder: “Er spelen grote financiële belangen van de initiatiefnemer (MSD), evenals de belangen van de omwonenden.  Daarnaast speelt het belang van de mogelijke verkoop van grond door de gemeente.”

msd health logo