Gedwongen vakantie in woonunit tijdens verbouwing

Auteur
Redactie

Tussen de flats aan de Planetenbaan in Bilthoven heeft Woonstichting SSW in de zomermaanden elf tijdelijke woonunits laten plaatsen. Deze zijn bestemd voor bewoners die om gezondheidsredenen niet in hun huis kunnen blijven tijdens de renovatie en verduurzaming, die anderhalf jaar duurt. Eén unit is ingericht als rustwoning. Hier kunnen bewoners overdag naar toe als er in hun huis gewerkt wordt.

De werkzaamheden vragen veel van de bewoners. Want ze blijven gewoon in hun huis wonen, terwijl het nodige wordt verbouwd en verbeterd.

Vreemde mensen
Heidi Spijker, projectconsulent van SSW: “Dankzij onze persoonlijke aanpak in de voorbereiding, zijn bewoners op de hoogte van wat er gaat gebeuren. Alleen valt het in de uitvoering niet altijd mee. Door stof, lawaai en vreemde mensen over de vloer die je spullen verplaatsen, voel je je minder thuis in je eigen huis. Toch is het geweldig hoe de meeste bewoners hiermee omgaan en elkaar helpen. Als het echt teveel wordt, is de rustwoning een heerlijke plek. Daar kun je koffie en thee zetten, een boek lezen of tv kijken. Er is wifi aanwezig en een kamer waar je rustig kunt werken. Bij de inrichting is rekening gehouden met de afstandsregels vanwege corona.” 

Service
In enkele gevallen zijn er gezondheidsredenen waardoor mensen echt niet in hun huis kunnen blijven tijdens de verduurzaming. Zij kunnen dan gedurende de werkzaamheden gebruik maken van een tijdelijke woonunit. Deze is volledig ingericht, alleen persoonlijke zaken, beddengoed en de inhoud van de koelkast verhuizen mee. Ook voor mijnheer en mevrouw De Ru maken van deze mogelijkheid gebruik. 

Vakantiehuisje
Mevrouw De Ru: “We zeggen gewoon tegen elkaar dat we een paar weken in een vakantiehuisje wonen, mét tuintje. Dat is echt wat anders dan op de vijfde verdieping. De tijdelijke woning voldoet aan alle voorwaarden die je je kunt wensen. We zijn al op hoge leeftijd en al heel lang getrouwd, maar we komen hier letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Thuis hebben we allebei een eigen stoel en hier zitten we weer knus naast elkaar op de bank. Heel fijn, maar we kijken er wel naar uit om straks weer naar ons eigen huissie terug te gaan.”

21 miljoen euro
De komende anderhalf jaar blijven de woonunits op het terrein bij de Planetenbaan staan. Als het goed is, zijn de werkzaamheden aan de drie flatgebouwen dan afgerond. Tot 2023 verduurzaamt SSW circa 1575 woningen. Met dit programma investeert SSW ruim 21 miljoen euro.

ssw woonunits
Fotograaf
Hans Lebbe