Weggegooid mondkapje risico voor kinderen

Gebruikte mondkapjes belanden ook in De Bilt steeds vaker op straat en in de natuur. Met de mondkapjesplicht die sinds 1 december is ingevoerd, zal het aantal ‘zwerfkapjes’ alleen maar groeien.

Naast dat mondkapjes op straat vervuilend zijn voor de omgeving, is er ook een mogelijk risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Wanneer kinderen dit nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden. Om iedereen bewust te maken van deze boodschap, is de landelijke campagne #mondkapjegeenzwerfkapje door Nederland Schoon en de Plastic Soup Federation gelanceerd.

Wil je gebruikte mondkapjes, handschoenen of overals weggooien? Doe dit dan in de container voor het restafval, zegt een woordvoerder van gemeente De Bilt. “Wij zien de gebruikte producten nu vaak in de PMD container, maar daar hoort het niet in thuis. Het is belangrijk voor de veiligheid van de medewerkers van de ophaaldienst dat beschermmiddelen tegen het coronavirus bij het restafval komen. Wanneer er veel gebruikte mondkapjes, handschoenen of overals bij het PMD afval zitten kan het afval niet worden hergebruikt en moet het worden verbrand.”

Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon, adviseert een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak te gooien of een herbruikbaar mondkapje te dragen. “Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem, want ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een teveel. Een herbruikbaar mondkapje heeft daarom de voorkeur. Wordt er toch gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid.”, aldus Helene van Zutphen.

Mondkapje in gras (zwerfkapje)
Fotograaf
Nederland Schoon