Krakers Dolderseweg betichten filmploeg van huisvredebreuk

De rechter heeft in hoger beroep, aangespannen door de krakers van de voormalige marinierswoning aan de Dolderseweg 54 in Huis ter Heide, bepaald dat de krakers tijdelijk in het pand mogen blijven. De krakers waren in hoger beroep gegaan, omdat zij het niet eens waren met de eerdere uitspraak van de rechter in het kort geding dat de provincie Utrecht had aangespannen om de krakers uit de woning te krijgen.

Die rechter had bepaald dat de krakers het pand zouden moeten verlaten, omdat dit pand onveilig zou zijn. De provincie Utrecht stelt zich ook op dit standpunt. "Echter, de rechter in het hoger beroep heeft aangegeven dat het op basis van de aangevoerde argumenten niet met zekerheid te zeggen is dat er sprake is van een voldoende acuut gevaar. De rechter in hoger beroep heeft het argument mee laten wegen dat enkele krakers bij directe ontruiming dakloos zouden worden. De provincie beraadt zich op vervolgstappen", zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht.

In het weekend van 23 augustus werd de ernstig vervallen marinierswoning aan de Dolderseweg in Huis ter Heide gekraakt. De betreffende woning maakt deel uit van de kavels Westflank Vliegbasis Soesterberg (voorheen kavels Dolderseweg) en zijn eind 2019 opnieuw in ontwikkeling genomen. Hiervoor is een voorstel voor Gedeputeerde Staten in voorbereiding met daarin de kaders en uitgangspunten ten behoeve van de verkoop. De exacte vervolgstappen zullen na besluitvorming bekend worden.

Een filmploeg van PowNed bezocht het gekraakte pand. De verslaggever belde aan, maar werd door de krakers de deur gewezen en beticht van huisvredebreuk. Ze belden de politie, die binnen twee minuten ter plekke was en de filmploeg van PowNed verzocht het terrein te verlaten. In de reportage reageert VVD Statenlid André van Schie: "Het is inderdaad eigenaardig dat jullie worden beschuldigd van huisvredebreuk. Ze kraken nota bene zelf het pand van de provincie. Ik vind dat krakers te veel beschermd worden door de wet, de eigenaren zitten met de ellende en maken veel kosten om de krakers eruit te krijgen. Het is een onevenredige strijd. De krakers noemen zich sociale activisten, maar het zijn eigenlijk inbrekers en dieven."

Ook PVV-statenlid René Dercksen betreurt dat het verwijderen van de krakers de gemeenschap veel geld kost. Gedeputeerde Rob van Muilekom hoopt dat de krakers het pand snel zullen verlaten. "Het is een vervallen woning, het is onveilig, er is wateroverlast en schimmel. Het is gewoon ongezond om er te wonen."

Inbreker
Fotograaf
Pixabay