Openheid verlicht jonge mantelzorger

Auteur
Redactie

Eén op de vier jongeren tot 25 jaar in Nederland is jonge mantelzorger. Voor deze doelgroep houdt Mantelzorg Zeist op woensdagmiddag 23 september een inloopmiddag bij de Ezelsociëteit. Volgens consulent Vanessa Houthuizen is het belangrijk om oog te hebben voor deze kinderen/jongeren.

Vanessa: “Als één van je ouders of je broer of zus dagelijks extra zorg of hulp nodig heeft, vanwege een langdurige ziekte, een beperking of psychische problemen, dan heeft dat impact op het hele gezin. Mantelzorg kan inhouden dat het kind/de jongere vaker mee moet helpen in huis, of zich steeds moet aanpassen aan wat thuis nodig is. Jonge mantelzorgers hebben vaak grotere verantwoordelijkheden en andere zorgen dan leeftijdsgenoten. Dat hoeft geen probleem te zijn, jonge mantelzorgers zijn vaak ook heel zelfstandig en doen waardevolle kennis en vaardigheden op. De ervaring leert wel dat jonge mantelzorgers niet snel aandacht vragen voor waar ze mee zitten of hoe het thuis gaat. Soms lijden de schoolprestaties eronder, maar is het op school niet bekend wat de echte reden is dat het huiswerk niet gemaakt is.”

Het Steunpunt Mantelzorg zet zich in voor meer bekendheid en openheid over mantelzorg, bijvoorbeeld door dit onder de aandacht te brengen op scholen en bij jongerenwerkers. Vanessa: “Als je als jonge mantelzorger wat vaker de vraag krijgt: “En hoe gaat het eigenlijk met jóu? of Kan ik je misschien ergens bij helpen?”, dat brengt verlichting.

Ook organiseren wij leuke activiteiten. Het gaat om een gezellige middag te hebben en andere kinderen/jongeren ontmoeten die ook thuis met mantelzorg te maken hebben.”

Wil jij wel wat meer weten hierover? Op woensdagmiddag 23 september is er (bij droog weer!) een inloopmiddag bij de Ezelsociëteit, Zwitsersekade 5, in Zeist. Je kunt dan tussen 13.00 uur en 16.00 uur langskomen om gezellig wat te drinken, een spelletje te doen en natuurlijk helpen de ezels te verzorgen en te knuffelen. Je mag alleen komen, of iemand meenemen.

Stuur wel even vooraf een mail of appje als je van plan bent om langs te komen.
v.houthuizen@mantelzorgzeist.nl
T 06 53 747 639

http://www.mantelzorgzeist.nl

ezelsociëteit zeist
Fotograaf
Ezelsociëteit Zeist