Constante Christiaan scoort op NK karten

Auteur
Blatter Media

 Twee rondes van het Nederlands kampioenschap in één weekeinde, twee keer tweede in de finale: karter Christiaan de Kleijn deed op circuit De Landsard in Eindhoven uitstekende zaken in de nationale titelstrijd. Doordat de vijftienjarige rijder uit Bosch en Duin in de Rotax Max Junioren-klasse ook twee keer tweede werd in de prefinale, pakte hij direct heel veel punten. Zijn uitgangspositie voor de rest van het seizoen is dan ook uitstekend. 

“Ik heb veel punten gepakt voor het kampioenschap, dus daar ben ik wel tevreden over”, zei Christiaan op nuchtere toon. Op zich was dat ook goed te begrijpen. Want hoewel hij zeer consistent had gepresteerd en heel veel punten voor het kampioenschap had gepakt, was er één rijder die zelf nog meer punten had weten te scoren. De winnaar van zaterdag en zondag was erin geslaagd zowel in de prefinale als de finale eerste te worden. “Dus die heeft wel een voorsprong. Voor de rest ging het wel heel goed.”  

Het was een druk weekeinde op het Eindhovense circuit. Door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich namelijk genoodzaakt om twee ronden van het kampioenschap in één weekeinde te houden. Dat betekende dus vier races in plaats van de gebruikelijke twee en ook twee dagklassementen. 

Ook al had Christiaan op beide dagen evenveel punten gepakt, kon hij toch een beste dag aanwijzen. “Zaterdag”, zei het talent van topteam CRG Holland resoluut. “Toen was ik tweede in de kwalificatie en vandaag was ik achtste.” Om die opmerking vervolgens te relativeren. “Gisteren kwam ik nog best veel tekort op de nummer één en nu niet meer. Ik zat er dichterbij. We hadden een iets andere afstelling van de kart geprobeerd en dat pakte beter uit. Ik heb ook minder foutjes gemaakt.”

Christiaan zei evenwel dat alle foutjes elimineren nog niet altijd lukt. Tegelijkertijd constateerde hij tevreden dat het wel al beter was. “Het is best moeilijk om het geleerde meteen toe te passen in zo’n weekend. Na de finale van zaterdag had ik maar één vrije training en daarna hadden we al de kwalificatie voor vandaag. Maar het is beter gegaan, dus dat is goed.”

De vier wedstrijden an sich, twee prefinales en twee finales, verliepen volgens eenzelfde stramien. De snelle Utrechter reed in de achtervolging op de koploper, zonder dat ze elkaar veel toegaven. Christiaan: “De ene keer liep ik heel hard in op hem en de andere keer liep hij heel hard uit op mij.” 

De finale op zaterdag was misschien nog wel de lastigste race geweest. “Bij de start kwam de nummer drie aan me voorbij. Omdat ik tweede was geworden in de kwalificatie moest ik aan de linkerkant van de baan starten en links starten is hier wel lastig. Toen had de nummer één al een gat en ik moest ik eerst nog iemand inhalen voordat ik weer als eerste achter hem reed.” 

Uiteindelijk bewees Christiaan dat hij de snelheid had om die tweede plaats terug te veroveren. Maar wat hem betrof pakt hij tijdens de volgende ronde van het NK wél die overwinning. Die wedstrijden worden komende maand gehouden op het circuit van Kerpen. Daarvóór rijdt hij eerst nog de tweede ronde van het EK op het circuit van Wackersdorf in Duitsland. “Ik vind het een heel mooie baan. Hij heeft een heel lang recht stuk met daarna een snelle bocht. Ik ben benieuwd.”
 

Christiaan de Kleijn 2 x podium in NK
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl