Christiaan de Kleijn toont zich in internationaal topveld 

Karter Christiaan de Kleijn heeft een uitstekende Trofeo Andrea Margutti achter de rug. De achttienjarige KZ2-coureur uit Bosch en Duin eindigde zestiende in een internationaal topveld van ruim vijftig rijders. Op het circuit van Lonato in Italië deed hij daarmee veel zelfvertrouwen op voor de rest van het seizoen. 

“Het was zeker niet verkeerd”, zei Christiaan, die nooit eerder in Lonato had gereden. “Ik had er niet heel veel van verwacht. Ik liet het wel op me afkomen. Ik verwachtte alleen dat het een hoog niveau zou zijn.”

Dat bleek te kloppen, ervoer Christiaan al vroeg in het weekeinde. “Het niveau hier is hoger dan het Duitse DSKC-kampioenschap, waarin ik vorig jaar uitkwam. Het DSKM (waarin Christiaan dit jaar uitkomt, red.) is wel hetzelfde. Hier in Lonato deden ook KZ1-rijders mee. Dat kon je merken. Je zag het aan de tijden. Die waren heel goed. Je merkte ook dat ze aanvallend sterk en met veel ervaring reden.”

En dan had de toprijder van CRG Holland dus ook te maken met het leren kennen van een voor hem nieuwe baan. “Ik vind hem heel gaaf. Hij heeft veel grip, hij is mooi en technisch. Het is bijna alleen maar schakelen, en heel hoekig rijden.”

Al met al was zijn deelname aan de prestigieuze wedstrijd vooral leerzaam geweest. “Vooral door het hoge niveau heb ik heel veel geleerd. Het was een echt mooie wedstrijd. Ik wilde daarom hier heel graag rijden. En door de baan.”

In het begin van het weekeinde had Christiaan nog veel werk te doen, zo ontdekte hij vrijdag tijdens de trainingen. “We kwamen nog veel snelheid tekort. Dat was in de kwalificatie al beter. Ik was 26ste overall. Dat was niet heel verkeerd.”

De eerste van drie heats (in groepen verreden) ging vervolgens niet helemaal naar wens. “Ik werd zeventiende nadat ik als veertiende was gestart. Ik werd er bij de start afgedrukt en toen lag ik 25ste. Daarna ben ik toch nog teruggereden naar P17, dus de snelheid was best wel goed.”

Tijdens de tweede heat ging het een stuk beter. Christiaan: “Ik ging van veertien naar acht. Ik wist dat we een goede snelheid hadden, dus ik wist dat ik naar voren kon rijden. Dat ik in de top tien finishte, verbaasde me wel een beetje. Daarna werd ik in de derde heat negende. Dat was ook gewoon goed.” 

In de prefinale startte Christiaan op P20. “Ik had geen goede start, viel iets terug. Daarna was het moeilijk om terug te rijden omdat iedereen bijna dezelfde tijd reed. Ik moest gewoon aanvallend rijden. Uiteindelijk eindigde ik op P18. Wat mijn snelheid betreft, had ik meer verwacht. Ik reed nog iets sneller dan de nummer één.”

Christiaan begon de finale vervolgens op vier nieuwe banden. Deze keer mocht hij als achttiende starten. “Inhalen was nu iets lastiger. Ik heb blijkbaar moeite met het rijden op nieuwe banden. Dat is dus een puntje om aan te werken.” Niettemin eindigde hij op een keurige zestiende plaats. Dat gaf zelfvertrouwen voor de rest van het nog prille seizoen.

Christiaans volgende raceweekeinde is de eerste ronde van het CIK-FIA EK. Die wordt van 14 tot en met 16 april gehouden in Zuera, Spanje. “Ik heb er nog nooit gereden. Ik heb de baan weleens gezien op YouTube. Hij is volgens mij heel snel, met een heel lang recht stuk. Ik ben benieuwd. Er doen zo’n negentig rijders mee. Ik denk dat ik blij mag zijn als ik in de finale haal.”

Christiaan bedankt al zijn sponsoren, Dennis van CRG, zijn monteur Joost en zijn vader en moeder. 

Christiaan de Kleijn
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl