Staatssecretaris van Huffelen bezoekt Bibliotheek Bilthoven

Onlangs bracht Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, een bezoek aan de Bibliotheek in De Bilt. Het bezoek was gericht op het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO), een functie die de Bibliotheek heeft om burgers te helpen met vraagstukken over de digitale diensten van de overheid.

Van Huffelen werd ontvangen door wethouder Krischan Hagedoorn en directie en het management van KunstenHuis Idea, waar de Bibliotheek onderdeel van uitmaakt. Het bezoek begon met een presentatie over hoe de Bibliotheek het IDO ingericht heeft en wat de ervaringen zijn. Daarna ging de staatssecretaris in de Bibliotheek in gesprek met bezoekers en vrijwilligers van het IDO. 

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen: “In De Bilt maakt het IDO echt onderdeel uit van een breed netwerk. Het is waardevol dat de sociale partners elkaar steeds beter weten te vinden op het gebied van digitaal, sociaal en taal.”

Informatiepunt Digitale Overheid
In veel bibliotheken is een Informatiepunt Digitale Overheid te vinden. Hier krijgen burgers informatie of worden ze doorverwezen naar instellingen die ze verder kunnen helpen. Mensen kunnen bij een IDO terecht voor vragen over bijvoorbeeld DigiD, belastingen en toeslagen, zorg, werk of uitkering, rijbewijs, AOW aanvragen, verkeersboetes betalen of inburgering.

De Bibliotheek in De Bilt zet zich constant in voor het helpen en ondersteunen van bewoners. De insteek daarbij is dat ze vervolgens zelfstandig verder kunnen en niet afhankelijk blijven van anderen. Een groot deel van dit soort ondersteuning begint bij het IDO. Daarnaast organiseert de Bibliotheek ook Digitale Cafés, spreekuren, is er een speciaal Taalpunt voor mensen die de Nederlandse Taal willen leren en zijn er allerlei computercursussen om mensen op eigen benen te laten staan. De ambitie van KunstenHuis Idea is dan ook om de verschillende diensten steeds beter samen te brengen. Zo wordt de Bibliotheek dé ontmoetingsplek voor vraagstukken rond digitaal, sociaal en taal. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid en de Bibliotheek is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Iedereen is welkom om langs te komen.
 

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen
Fotograaf
Minsterie BZK