Biltse Grift: Spoorrails in de Woudkapel

Honderd jaar geleden werd de geloofsgemeenschap van de Woudkapel opgericht. De Biltse Grift van de Historische Kring d’Oude School verdiepte zich in de bouwkundige details van de kerk en kwam tot een bijzondere ontdekking.

Bijzonderheden van geheel andere aard beschrijft Dick Berents in zijn artikel ‘De blote borsten van dominee Sanders’. Ook Gerrit Bloothooft deed een interessante ontdekking bij villa Devia. Hij beschrijft het in: ‘Een kraamkliniek in De Bilt Station’. Volgende maanden steken we weer massaal de Nederlandse vlag uit. Maar hoe gebruiken we onze nationale vlag op een correcte manier? Henri L’Honoré Naber legt het uit. Wim Krommenhoek, bekend van zijn lange reis langs de kunst in de Bilt gaat in zijn nieuwe serie oude en bijzondere prentbriefkaarten van De Bilt in detail bekijken. Hij begint met het Dr. Letteplein. De Bilt heeft vele burgemeesters gekend. Ieder met zijn eigenaardigheden. Rond 1650 fungeerde de Utrechter Paul Ruysch als schout (burgemeester) van De Bilt. Het was in die tijd blijkbaar niet vereist om in de gemeente zélf te wonen, evenmin waren nevenfuncties bezwaarlijk. Kees Floor schrijft over deze veelzijdige schout.

De bijzondere foto’s, die Hans Lägers publiceerde in het decembernummer heeft veel lezers het puzzelen gebracht: waar was die foto van de (vermeende) Utrechtsestraatweg gemaakt? Er kwamen diverse reacties binnen. Eén ervan leest u in het maartnummer van De Biltse Grift, dat vanaf 11 maart verkrijgbaar is in De Bilt bij The Read Shop en in Bilthoven bij de Bilthovense Boekhandel en bij Bruna.

Biltse Grift Maart 2023