Boeren kan anders, dat laat tuinderij Eyckenstein zien

Onlangs was een delegatie van GroenLinks provincie Utrecht op bezoek bij Luuk Schouten van biologische tuinderij Eyckenstein, in Maartensdijk. Een mooi lokaal voorbeeld  van boeren die het anders doen. Duurzamer, diervriendelijker, plantaardiger en zonder landbouwgif. Het bezoek aan de tuinderij in Maartensdijk was de eerste van vijf bezoeken aan groene landbouwinitiatieven in onze provincie. Deze vinden plaats in het kader van de Groene Boerentoer.   

Voor de provincie Utrecht is de stikstofcrisis één van de grote uitdagingen de komende jaren. Op 15 maart gaat het bij de Provinciale Statenverkiezingen over de houdbaarheid van ons landbouw- en voedselsysteem. Dit onderwerp is voor de provincie in de komende jaren essentieel. Met de Groene Boerentoer biedt GroenLinks een podium aan initiatieven die laten zien wat er wél kan. Want het gaat vaak over wat er allemaal niet meer kan in de landbouw. Maar er zijn in onze provincie (en gemeente!) goede praktijkvoorbeelden van boeren die het al anders doen. Dat het anders kan, laten Luuk Schouten en zijn collega’s van Eyckenstein graag zien. Deze moestuin is volledig biologisch. Van de mest tot de zaden. Door vruchtwisseling (gewassen worden steeds op verschillende bedden verbouwd) blijft de bodem in balans. “Als we eerst een groente verbouwen waarbij veel stikstof in de bodem komt, planten we er daarna een gewas dat die stikstof weer opneemt.” Zo houdt Luuk de bodem gezond en hoeft hij minder te bemesten.

Alles wordt in de regio verkocht. Aan mensen uit de Bilt, een restaurant en een biowinkel. “We laten zien dat het gewoon kan. Het is niet altijd makkelijk, maar het is wel mogelijk.”
Als afsluiting van de Groene Boerentoer organiseert GroenLinks vrijdag 17 februari een bijeenkomst op het Provinciehuis in Utrecht. Hier krijgen de bezochte boeren het podium om hun ervaringen te delen. En met elkaar én de provinciale politiek in gesprek te gaan. 

Foto: Vlnr: Ernst Hart(Kandidaat Statenlid GroenLinks), Marjolein van Elteren (Kandidaat Statenlid en Fractievoorzitter GroenLinks Provincie Utrecht), Luuk Schouten (Tuinderij Eyckenstijn)

Vlnr: Ernst Hart(Kandidaat Statenlid GroenLinks), Marjolein van Elteren (Kandidaat Statenlid en Fractievoorzitter GroenLinks Provincie Utrecht), Luuk Schouten (Tuinderij Eyckenstijn)