Wie helpt padden op liefdespad?

De paddentrek komt er weer aan. Daarom is paddenwerkgroep Zeist-Noord op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen om amfibieën veilig de weg over te zetten. De werkgroep is met name actief in het Lyceumkwartier. Daar migreren grote aantallen amfibieën, vooral in het gebied rond de Jagersingel, Lorentzlaan en Lindenlaan. Vorig jaar hebben vrijwilligers daar in totaal 60 kikkers, 1005 padden en 2 salamanders overgezet of uit straatputten gered.

In de periode van februari tot en met april trekken amfibieën van hun winterkwartier naar hun voortplantingswater. Daar zullen ze paren, om de bevruchte eitjes in het water achter te laten. Soms leggen de dieren wel kilometers af, onderweg naar de plek waar ze zelf geboren zijn. Ze beginnen te lopen bij het invallen van de schemering en als het warm genoeg is gaan ze de hele nacht door. Hoeveel dieren er actief zijn is afhankelijk van het weer. Vooral op vochtige, milde avonden en nachten zijn veel padden, kikkers en salamanders op de been.

Helaas kruisen de trekroutes regelmatig wegen en straten. Daardoor eindigen talloze dieren onder de banden van een auto of fiets of in een rioolput. Om dit te voorkomen, lopen vrijwilligers van paddenwerkgroep Zeist-Noord ‘s avonds langs de weg met een zaklamp, emmertje en reflecterend hesje. Zij pakken de padden op voordat die het asfalt betreden en brengen hen veilig naar de overkant. Ook controleren ze straatputten en redden ze padden die daarin gevangen zijn geraakt.

Aanvankelijk was de werkgroep, die in 2020 van start ging, ook actief op de Dreef omdat daar veel padden en salamanders werden doodgereden. De afgelopen twee jaar hebben de vrijwilligers daar echter nauwelijks amfibieën meer gezien. De werkgroep blijft dit gebied wel in de gaten houden, maar vreest dat de hulp te laat kwam en de populaties padden en salamanders het niet gered hebben.

In het Lyceumkwartier zijn echter nog wel grote aantallen padden actief, dus daar zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom. Padden overzetten is laagdrempelig en dankbaar werk. De werkgroep communiceert via een app-groep of het een drukke of een rustige avond is en hoeveel helpende handen er dus nodig zijn. Vrijwilligers kunnen dan zelf bepalen of en hoe lang ze komen helpen. Op drukke dagen kun je met een uurtje lopen al veel paddenlevens redden. Dus ben je graag buiten, wil je dieren en de natuur helpen en kun je tegen wat regendruppels? Mail dan naar paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

Padden
Fotograaf
Rudmer Zwerver