Gemeente De Bilt laat zich van haar diervriendelijke kant zien

Tijdens de gemeenteraad van onlangs heeft GroenLinks samen met de fracties van VVD, ChristenUnie en PvdA een motie ingediend om het college op te roepen dierenwelzijnsbeleid te maken. Tijdens de stemming was er ook steun van D66 en SP en daarmee is de motie aangenomen en zal er dierenwelzijnsbeleid in gemeente De Bilt komen. Meerdere gemeenten zijn hierin voorgegaan. Aangezien er veel meer dieren dan mensen leven in gemeente De Bilt, is het goed dat ook dieren een stem krijgen.

Indienster Leyla Ummels-Çavuşoğlu had deze avond haar maidenspeech (eerste spreekmoment in de raad). Met passie vertelde zij over het belang van dierenwelzijnsbeleid in gemeente De Bilt. “Hoe fijn zou het zijn dat een kat die is aangereden en bij de dierenarts is, snel weer herenigd kan worden met zijn baasje omdat het dier gechipt is? En als dit baasje financiële problemen heeft dat er ondersteuning is, zodat de rekening toch betaald kan worden? Of als iemand ziek is dat er hulp kan komen van een vrijwilliger zodat een huisdier nog verzorgd kan worden? En dat waterdieren in de sloten ongestoord kunnen leven en andere dieren in het groen van de oevers?“.

De genoemde voorbeelden komen uit een document over dierenwelzijn dat Leyla samen met Henk Zandvliet, Veroniek Clerx en Yvo Kok-Palma een jaar geleden uit eigen beweging hebben geschreven. Ook inwoners van gemeente De Bilt en verschillende betrokken organisaties hebben input gegeven. Het college kan het document ter inspiratie gebruiken om zelf gepast dierenwelzijnsbeleid voor gemeente De Bilt te ontwikkelen. Wethouder Anne Marie ’t Hart was dankbaar voor al het werk en gaat met enthousiasme aan de slag met dierenwelzijn in De Bilt.

Egel