Test uw fietsvaardigheid op de Slotlaan in Zeist

Datum

Speciaal voor degenen die niet meer zo goed kunnen of durven fietsen, organiseert Sportief Zeist in samenwerking met Veilig Verkeer Zeist een Fietsvaardigheidsparkoers . Deze activiteit vindt plaats op zaterdag 20 augustus van 13.00 tot 14.00 uur op de Slotlaan in Zeist.

De drukte op de wegen en fietspaden neemt toe. En met de komst van e-bikes is ook de gemiddelde snelheid toegenomen. Mede als gevolg daarvan zien we dat het aantal verkeersongevallen is gestegen. Juist oudere mensen lijken de risico's van het fietsen te vermijden of durven niet meer op te stappen. Dat is jammer, want fietsen houdt je in beweging, is gezond en brengt je in contact met anderen.

Het Fietsvaardigheidsparkoers
Op het Vaardigheidsparkoers kunnen de deelnemers u uw eigen fietsveiligheid ervaren. Onder begeleiding van een fietsdocent van Veilig Verkeer Zeist leggen de deelnemers een kort afgesloten parkoers op de Slotlaan af. Daarbij let de docent op het op- en afstappen, wegrijden en de wendbaarheid op de fiets. Uiteraard geeft hij aanwijzingen om dit te verbeteren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het goed afstellen van de fiets. Denk bijvoorbeeld aan de zadel- en stuurhoogte, de remmen en de verlichting.

Doortrappen
Het parkoers maakt deel uit van het programma Doortrappen. Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt in Zeist uitgevoerd door Sportief Zeist met medewerking van partners als Veilig Verkeer Zeist en de Algemene Zeister Seniorenvereniging. (Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook  kwetsbaar in het verkeer. Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert hen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen.

Aanmelden
Het aantal deelnemersplaatsen is beperkt. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij Frans Rinsema van Sportief Zeist: via frans@sportiefzeist.nl of 06-23426720 

Fotograaf
Pixabay
Fietsen