Alexander Pavlovsky: artistiek leider met een missie

Datum

Tijdens de Zeister Muziekdagen treden al ruim 30 jaar topmusici uit alle windstreken op. Daarnaast staat talentontwikkeling van jonge musici hoog op de agenda van dit toonaangevende, internationale kamermuziekfestival. Alexander Pavlovsky, eerste violist van het beroemde Jerusalem Quartet, is het artistieke boegbeeld van het festival.

Alexander Pavlovsky is oprichter en eerste violist van het wereldberoemde Jerusalem Quartet, en daarnaast een veelzijdig en internationaal veelgevraagd kamermusicus, solist en pedagoog. Hij werd geboren in Kiev, Oekraïne, en emigreerde met zijn familie naar Israël in 1991. Daar voltooide hij zijn opleiding aan de Jerusalem Academy of Music and Dance.
Met het Jerusalem Quartet treedt hij geregeld op over de hele wereld. Het kwartet vierde triomfen in concertzalen als de Tonhalle Zürich, de Münchner Herkulessaal, Wigmore Hall in Londen, de Salle Pleyel in Parijs en het Berliner Konzerthaus. Als solist en kamermuziekspeler was hij onder meer te gast tijdens internationale festivals in Verbier, Schleswig-Holstein, Gstaad, Rheingau, Salzburg en Amsterdam, en tijdens de Schubertiade in Oostenrijk.

Alexander Pavlovsky werkte samen met gerenommeerde musici als Sir András Schiff, Daniel Barenboim, Mitsuko Uchida, Jessye Norman, Alexander Melnikov, Denis Kozhukhin, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Joshua Bell, Sharon Kam en Martin Frost. Ook trad hij op met ensembles als het Szymanowski Quartet, Quatuor Ébène en Vermeer Quartet.
De vele cd-opnamen die hij maakte met het Jerusalem Quartet waren goed voor drie BBC Music Magazine Awards en een aantal Diapasons D'Or. Sinds 2022 bekleedt Alexander Pavlovsky een professoraat op het gebied van kamermuziek voor strijkers aan de Universiteit van Graz, en sinds 2008 is hij artistiek leider van de Zeister Muziekdagen & Masterclasses.

Op dinsdag 23 augustus treedt Alexander Pavlovsky op met het Quartetto di Cremona in de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente (20.15 uur).

Masterclasses
Onder aanvoering van Alexander Pavlovsky organiseert het Zomerfestival van de Zeister Muziekdagen masterclasses voor jonge getalenteerde musici, vergevorderde studenten en afgestudeerden van (inter)nationale conservatoria. Zij worden intensief gecoacht door internationaal bekende musici. Dit jaar zijn de docenten – naast Alexander Pavlovsky – o.a. leden van het Cuarteto Quiroga en Quartetto di Cremona.
De masterclasses vinden doordeweeks plaats van maandag 15 t/m zaterdag 20 en maandag 22 t/m donderdag 25 augustus. Info: https://zeistermuziekdagen.nl/talenten/masterclasses/

Locatie Openingsconcert zaterdag 13 april
In tegenstelling tot eerdere berichten zal het Openingsconcert van de Zeister Muziekdagen met het Cuarteto Quiroga en cellist Gavriel Lipkind op zaterdag 13 augustus om 20:15 uur plaatsvinden in de Oosterkerk, Woudenbergseweg 44 te Zeist.
Rondom de oorspronkelijk geplande locatie, de Grote Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente en tevens thuisbasis van de Zeister Muziekdagen, zal die avond een popconcert plaatsvinden, waardoor het een en ander aan geluidsoverlast te verwachten is.
Het programma van het Openingsconcert is ongewijzigd: een adellijk, Iberisch concert met werken van Haydn, Mozart en de Spaanse componisten Manuel Canales en Gaspar Cassadó, dat afgesloten wordt met het ritmische La musica notturna delle strade di Madrid van de Italiaanse Luigi Boccherini.

Zeister Muziekdagen op Radio 4
De concerten van Quatuor Ébène en de 'Rising Stars' – het Belinfante Quartet en Dostojevski Quartet – zullen worden uitgezonden in het Avondconcert op NPO Radio 4. Rembrandt Frerichs is naar aanleiding van zijn optreden met De Staalmeesters (vrijdag 19 augustus) te gast in 'Een goedemorgen met....' op zaterdag 6 augustus, eveneens op Radio 4.

Quatuor Ébène – live in het Avondconcert op NPO Radio 4, dinsdag 16 augustus, 20.15 uur
Belinfante Quartet & Dostojevski Quartet – donderdag 18 augustus, uit te zenden op een nader te bepalen datum, NPO Radio 4
Rembrandt Frerichs – Een Goedemorgen met.... op zaterdag 6 augustus, Radio 4, AVROTROS, 10.00 uur

Het complete programma is te vinden op www.zeistermuziekdagen.nl

Alexander Pavlovsky