Paul Schnabel over ‘Anders gekeken’

Datum

Donderdagmiddag 30 juni houdt Paul Schnabel in het theater van ‘De Klinker’ een lezing over zijn vorig jaar verschenen boek ‘Anders gekeken. Het beste en het boeiendste uit de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw ’.  

De canon van de schilderkunst van de 17de eeuw is al meer dan een eeuw oud en sluit nog maar beperkt aan bij de smaak van de 21ste eeuw. Dit boek laat zien hoe de smaak zich gedurende vier eeuwen heeft ontwikkeld, welke veranderingen daarin zijn opgetreden en welke opvattingen en omstandigheden daaraan ten grondslag lagen.

In totaal wordt het werk van ongeveer 300 schilders besproken, ruim 60 daarvan vormen de canon van belangrijkste schilders van de zeventiende eeuw. Enkele voorbeelden: Rembrandt en Jan Steen als de meest veelzijdigen, Bartholomeus van der Helst en Frans Hals als de belangrijkste portretspecialisten, Johannes Vermeer en Gabriël Metsu als de grootste genreschilders, Caesar van Everdingen als classicist, Adriaen van der Werff als academist en Hendrick Terbrugghen en Gerard van Honthorst als caravaggisten.

Paul Schnabel, socioloog, is emeritus universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht, was directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en lid van de Eerste Kamer voor D66. Hij woont in Zeist. Hij houdt zich al zestig jaar bezig met kunstgeschiedenis, met name met de Nederlandse schilderkunst van de zestiende eeuw tot nu.

In de pauze zal Paul Schnabel zijn boek signeren. Boekhandel Kramer & Van Doorn is aanwezig voor de verkoop van het boek.

Deze lezing wordt  door de Algemene Senioren vereniging Zeist (ASZ) in samenwerking met Literair Zeist en KunstenHuis Idea georganiseerd. De middag vindt plaats in Theater ’De Klinker’  (KunstenHuis Idea), Markt 1 in Zeist. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Kosten: € 6,00 voor niet-leden, € 5,00  voor leden van Bibliotheek Idea en de ASZ. Kaarten zijn online te koop via www.ideacultuur.nl/bibliotheek, bij vestigingen van bibliotheek Idea, en bij de entree van de zaal. Betalen in de bibliotheek en bij de entree van de zaal kan uitsluitend per pin. 
 

Paul Schnabel