Klimaatpaviljoen in Zeist geopend

Onlangs hebben Wethouder Wouter Catsburg van de gemeente Zeist,  Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar van het waterschap De Stichtse Rijnlanden en Stef Meijs, programmamanager klimaatadaptatie bij de Provincie Utrecht het klimaatpaviljoen op de Boswerf in Zeist geopend. Het klimaatpaviljoen is een unieke plek waar particulieren kunnen zien en ervaren hoe je je huis en tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat.

Op, in en aan het gebouwtje zijn verschillende groene daken, diverse soorten waterdoorlatende verharding en oplossingen voor afkoppelen, opslag en infiltratie van regenwater te zien. De Boswerf is daarmee de enige openbaar toegankelijke plek waar aanpassing aan een veranderend klimaat zo praktisch wordt getoond.

En dat is nodig. Klimaatverandering vraagt om aanpassing. Steden en dorpen krijgen te maken met extremere regenbuien in de zomer, hittegolven en droogte. Niet alleen overheden, maar ook particulieren en bedrijven kunnen wat doen om overstroming van straten, kelders en winkels en verdroging van de bodem te voorkomen. Het grootste deel van de grond in steden en dorpen is immers particulier bezit.

Wethouder Wouter Catsburg van de gemeente Zeist zei bij de opening: “Dit klimaatpaviljoen op de Boswerf inspireert om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. Ik ben blij dat we dit initiatief als gemeente hebben kunnen ondersteunen. Hierdoor kunnen onze inwoners ideeën opdoen en informatie vinden over hoe ze hun eigen omgeving klimaatadaptief kunnen maken. Met hun hulp wordt Zeist steeds meer klimaatklaar.”

In eigen tuin is veel mogelijk om regenwater op te vangen en vast te houden en daarmee het riool te ontlasten. Dat helpt om water op straat en overstromingen te voorkomen. Het draagt ook bij tot minder verdroging van de natuur.  Op de Boswerf laat het Utrechts Landschap zien hoe dit werkt voor de Utrechtse Heuvelrug. Het paviljoen biedt ook een nieuw onderdak voor het Plantenasiel Zeist, dat een lokale bijdrage levert aan het vergroenen van tuinen. 

Programmamanager Meijs van de Provincie gaf aan dat deze plek belangrijk is om het doemdenken van mensen tegen te gaan: “Kijk hier maar eens wat je er zelf aan kunt doen”

“De intensieve samenwerking tussen overheden en bedrijven maakt het project ook bijzonder” zei Peter Bosch, de projectleider. Financiering kwam van de Provincie Utrecht, de Gemeente Zeist en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en enkele fondsen.  Bedrijven uit Zeist en omgeving  zoals Evident Bouw, Zeerover architecten en Verdi Tuinen hebben meegeholpen met materialen en menskracht. In totaal hebben 21 sponsoren een bijdrage geleverd. Daarnaast hebben vrijwilligers van de Boswerf een flink deel van de werkzaamheden uitgevoerd.   

Foto: Stef Meijs, Hoogheemraad Jansen op de Haar en Wethouder Catsburg testen de waterdoorlatende bestrating

Stef Meijs, Hoogheemraad Jansen op de Haar en Wethouder Catsburg testen de waterdoorlatende bestrating
Fotograaf
Simone Oosterbaan