Bushokjes gemeente Zeist worden rookvrij

Op Wereld niet-rokendag (31 mei) startte de gemeente Zeist met het invoeren van rookvrije bushokjes. Als eerste zijn de vier hokjes op het busstation aan de Slotlaan aan de beurt. Daarna volgen de overige 92 overdekte haltes.

De gemeente Zeist wil met dit initiatief, in samenwerking met vervoerders Syntus en Qbuzz, bijdragen aan een rookvrije generatie. Het rookvrijmaken van de leefomgeving, waaronder bushokjes, staat zowel in het Sport- en Preventieakkoord “Samen naar een gezond en sportief Zeist” als in de mobiliteitsvisie van de gemeente. “Elk kind heeft het recht rookvrij op te groeien. Met speeltuinen, scholen en sportparken zijn we al begonnen. Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn”, zegt Angèle Welting, wethouder gezondheidszorg en sport.

Rookvrije bushokjes
De rookvrije bushokjes zijn te herkennen aan de Rookvrij-stoeptegel. Ook hangt er in de bushalte een poster om aan te geven dat het een rookvrije zone is. “We willen dat iedereen op een prettige manier met het openbaar vervoer kan reizen. Op deze manier kunnen kinderen en ook degenen die niet in de tabaksrook willen of kunnen staan, ongehinderd met de bus. Ik hoop dat ook bij de haltes zonder hokje mensen nadenken voordat ze een sigaret opsteken”, zegt Wouter Catsburg, wethouder mobiliteit.

Meer rookvrije plekken
Het rookvrij maken van (semi-)openbare plekken is iets waar de gemeente Zeist zich samen met Sportief Zeist hard voor maakt. Bekijk op www.sportiefzeist.nl/rookvrij wat de gemeente nog meer doet en wat u kunt doen. 

Foto: Wethouders Angèle Welting en Wouter Catsburg met een van de Rookvrij-stoeptegels bij het busstation in Zeist.

Wethouders Angèle Welting en Wouter Catsburg met een van de Rookvrij-stoeptegels bij het busstation in Zeist.