Bartiméus wijst staatssecretaris op belang toegankelijke websites

Iedereen moet kunnen meedoen, ook online. Daarover gaat digitale inclusie. Onlangs was Staatssecretaris Raymond Knops na twee jaar terug bij Bartiméus voor een gesprek met ervaringsdeskundigen en experts. Hij sprak met hen over de toegankelijkheid van overheidswebsites. Wat is er in twee jaar veranderd en wat hebben overheidsorganisaties nog te doen?

Op de dag dat alle overheidswebsites zich volgens de wet digitale toegankelijkheid aantoonbaar moeten inspannen om toegankelijk te zijn voor alle mensen met een beperking, was de staatssecretaris terug in Zeist. Samen met kinderminister Luca Ripolli kreeg hij op woensdag 23 september bij Bartiméus te zien waar mensen met een visuele beperking tegenaan lopen als zij overheidswebsites bezoeken.

Daarna ging hij in gesprek met experts en belangenbehartigers van Ieder(in), de Oogvereniging, Stichting Accessibility, de gemeente Zeist en Bartiméus over de voortgang van het digitale toegankelijkheidsvraagstuk. Want volgens de actuele cijfers voldoen nog niet alle overheidswebsites aan alle toegankelijkheidsrichtlijnen. Er is vooruitgang, maar ook nog veel te doen, was de conclusie van het gesprek.

Bewustwording door goede voorbeelden
“Ik ben nog niet tevreden”, stelde de staatssecretaris. “Door de wettelijke toegankelijkheidsverplichting die nu geldt, wordt beter helder hoe organisaties stapsgewijs kunnen werken aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. Maar de cijfers geven ook aan dat overheden nog heel wat te doen hebben op dit gebied. We zijn een pad op gegaan waardoor het beter wordt, maar het tempo ligt te laag.”

Knops beloofde nog voordat zijn tijd als staatssecretaris erop zit een aantal zaken te regelen zodat de aandacht voor dit onderwerp duurzaam op de agenda komt, ook bij een volgend kabinet. Zo wil hij, net als vandaag, partijen bij elkaar brengen en meer bewustwording creëren, bijvoorbeeld bij gemeentebesturen. “Door het hen te laten ervaren en voorbeelden te laten zien van wat goed werkt, bijvoorbeeld het inclusieplan van de gemeente Zeist. Zo creëer je meer bekendheid en urgentie”, aldus de staatssecretaris. Bartiméus en Stichting Accessibility gaan hier actief in meedenken en met alle partijen werken aan een integrale benadering.

Aanbevelingen van deskundigen
De aanwezige deskundigen, waaronder die van Stichting Accessibility, kwamen ook met aanbevelingen. Ten eerste is het volgens hen belangrijk om wetenschappelijke onderbouwing van de maatregelen te organiseren, net als monitoring en mogelijkheden om de kwaliteit van adoptie en implementatie te versnellen. Daarnaast is de implementatie van digitale toegankelijkheid niet alleen een technische zaak maar vooral ook een organisatorische kwestie.

Organisaties moeten hiervoor processen inrichten. Het aanstellen van een toegankelijkheidsfunctionaris is bijvoorbeeld een goed idee. Net als een privacyfunctionaris maak je op die manier iemand binnen een organisatie verantwoordelijk voor het onderwerp.

Ook investeren in kennis en opleiding is een must. Daarmee komt toegankelijkheid in het DNA van de toekomstige generatie webbouwers- en redacteuren, degenen die nieuwe websites gaan ontwikkelen. Tot slot is er ook een financieel argument om toegankelijkheid bij de ontwikkeling van websites mee te nemen: repareren kost altijd meer dan een website direct toegankelijk maken. 

bartimeus logo