Tineke Hendriks schrijft roman over een vergeten schilderes

De zee, de zee alleen is het nieuwe boek van de Bilthovense schrijfster Tineke Hendriks. De roman beschrijft het leven van de Noors-Nederlandse zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg (1850-1922).

Betzy Akersloot-Berg was een bijzondere vrouw met een avontuurlijk leven. Ze werd geboren in het Noorse Aurskog, als oudste van vijf kinderen. Ze had talent voor tekenen en schilderen, maar in haar jonge jaren werkte ze eerst als verpleegster/zendelinge in Lapland, op een afgelegen eiland bij de Noordkaap. Daarna gaf ze een andere richting aan haar leven. 
Ze ontwikkelde zich als schilderes en zocht leermeesters in München, Parijs en in Den Haag. Daar namen Hendrik Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten haar onder hun hoede. Maar Betzy was te eigenzinnig voor een rustig leven in de Haagse kunstwereld. Ze ging liever op walvisjacht.

Op latere leeftijd trouwde ze met de Nederlandse Gooswinus Akersloot. Met hem vestigde ze zich op Vlieland waar haar atelier uitkeek op de Zuiderzee. Ze bleef onvermoeibaar schilderen en ook reizen. In haar eentje zwierf ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en weer terug naar Vlieland. Overal schilderde ze de zee, het liefst in een vliegende storm.
Ze liet ruim driehonderd schilderijen na en talloze tekeningen. Haar huis op Vlieland is nu Museum Tromp´s Huys waar dit jaar, haar honderdste sterfjaar, een speciale tentoonstelling van haar werk is.

Tineke Hendriks De zee, de zee alleen 2022 Uitgeverij Orlando € 23,99

Als de maatregelen het toelaten, geeft Tineke Hendriks een lezing over haar boek in de Bilthovense Boekhandel op 28 januari van 17.00 -19.00 uur. Adres: Julianalaan 1, Bilthoven. Graag aanmelden hiervoor via info@bilthovenseboekhandel.nl  

Tineke Hendriks (Den Haag 1949) groeide op in een groot, katholiek gezin. Na de sociale academie en een studie pedagogiek werkte ze in de hulpverlening. Het schrijven begon met artikelen voor haar werk en verhalen over haar dochters en haar tuin. Ze dacht nog niet aan uitgeven; dat was iets voor een échte schrijver, niet iets voor een moeder die tussen de was, de boodschappen en het schoolplein verslaafd was aan een tekstverwerker. Pas toen ze een jeugdboek over adoptie had geschreven, waagde ze de stap. Ze stuurde het manuscript naar een uitgever alsof ze een lot in de loterij kocht. Ze won de hoofdprijs want de uitgever wilde er graag een boek van maken.

Na het eerste boek schreef ze nog vijf jeugdboeken. De laatste jaren schrijft ze voor volwassenen. Haar eerste roman Beminde Zusters kwam uit bij Querido. De zee, de zee alleen is haar tweede roman en is verschenen bij uitgeverij Orlando. www.tinekehendriks.nl

Tineke Hendriks