‘Doorbraak voor patiënten op wachtlijsten’

KWF Kankerbestrijding en de gespecialiseerde ggz-instelling Helen Dowling Instituut gaan professionele psychologische zorg bereikbaar maken voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Hiervoor krijgen zij van de Nationale Postcode Loterij een bedrag van 1 miljoen euro. De komende 4 jaar helpen de organisaties zo’n 3.600 mensen om kanker emotioneel te verwerken, zodat zij weer kunnen meedoen in de samenleving. 

De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn lang en er is een groot tekort aan professionele behandelaars. Hierdoor krijgen 9 van de 10 (ex-)kankerpatiënten geen hulp bij ernstige psychische klachten, zoals angst, depressie en chronische vermoeidheid. 

3.600 extra mensen geholpen
Door 24 gespecialiseerde psychologen op te leiden, online hulpverlening uit te breiden en op te schalen van 4 naar 12 zorglocaties, maken KWF en Helen Dowling Instituut (HDI) psychologische zorg bij kanker mogelijk voor veel meer Nederlanders. In totaal verwachten ze de komende 4 jaar zo’n 3.600 extra mensen te behandelen, binnen 45 minuten reistijd van hun huis. Op dit moment behandelt het HDI zo’n 2.350 patiënten per jaar.

“Wat kanker mentaal met je doet wordt vaak onderschat, zowel door artsen als patiënten”, zegt Hanneke Haanraadts, algemeen directeur van het HDI. “Daardoor blijven mensen te lang rondlopen met klachten zoals paniekaanvallen en stress – totdat ze er helemaal doorheen zitten en het zonder professionele hulp niet meer redden. Dankzij deze bijdrage van de Postcode Loterij kunnen wij eerder ingrijpen. Met professionele therapie zorgen we dat deze mensen hun leven weer kunnen oppakken.”

Leven met kanker
Nu al leven 800.000 mensen in ons land met en na kanker; in 2030 zijn het er meer dan 1 miljoen. Daarmee groeit dus ook het aantal mensen dat moet leren leven met de gevolgen van kanker. 

Johan van de Gronden, directeur van KWF: “Het aantal mensen dat elke dag opnieuw de impact van kanker op hun leven ervaart stijgt de komende jaren enorm. Deze grote groep mensen verdient naast de beste medische zorg juist ook hulp bij veel voorkomende mentale problemen. Dit project maakt dat op veel grotere schaal mogelijk – een doorbraak voor al die patiënten die nu achter het net vissen. KWF zal zich de komende jaren nog veel meer inspannen om zorg en ondersteuning bij het leven met kanker structureel beter te organiseren.”

Dankzij deelnemers Postcode Loterij
De bekendmaking van de miljoenschenking is gedaan in aanloop naar het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij in maart. Dan maakt de Loterij bekend welk bedrag zij in totaal kan schenken aan goede doelen op gebied van mens en natuur. Minimaal 40% van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen die werken aan een rechtvaardige en groene wereld waarin we niemand uit het oog verliezen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 is er ruim € 7,1 miljard aan goede doelen geschonken.

Foto: In november 2020 hoorde Ingerid (49) dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Sindsdien maakt ieder gezinslid zijn eigen worsteling door en zoekt naar een manier om verder te leven, gesprekken bij het Helen Dowling Instituut (HDI) helpen hen hierbij.

Ingerid en gezin
Fotograaf
Pim Geerts