Geldzorgen gemeente De Bilt, sociaal domein molensteen

Het gaat niet goed met de financiën in De Bilt. Eind vorig jaar tikte de provincie B&W en de raad op de vingers omdat het eigen vermogen in rap tempo verdampt. Gedeputeerde Robert Strijk kondigde in brief aan regelmatig het huishoudboekje te controleren, om te voorkomen dat de gemeente een zogeheten artikel 12-gemeente wordt. Forza De Bilt stelde vragen over de brief aan B&W.

De afgelopen jaren is er fors bezuinigd om de nieuwe taken in het sociaal domein te kunnen blijven dragen. De gemeente De Bilt neemt voor het derde jaar op rij maatregelen om het tekort aan Rijksmiddelen te kunnen opvangen. Na een periode van stabilisatie stijgen de lasten voor inwoners met enkele procenten.

Voor wethouder financiën Dolf Smolenaers is de maat vol: "Wanneer de gemeente het komende jaar opnieuw extra taken krijgt zonder voldoende geld, of tegenvallers vanuit het Rijk gepresenteerd krijgt, is de grens bereikt. Bij veel gemeenten is dat al zo. Maar ik ben blij dat we ons huishoudboekje voor dit jaar weer op orde hebben gekregen zonder dat inwoners daar al te veel aan hoeven bij te dragen."

Wethouder Wmo Anne Brommersma stelt dat het plafond is bereikt met het ophogen van het budget voor het sociaal domein. "We kunnen geen geld vanuit andere beleidsterreinen als groenonderhoud of cultuur blijven overhevelen. Ons dilemma is, dat we geen kant op kunnen. We krijgen te weinig ruimte om de zorg op onze manier in te richten, bijvoorbeeld door het abonnementstarief. Dat gaat gepaard met meer kosten voor de gemeente, maar er staan onvoldoende inkomsten tegenover. Ik vind het belangrijk, dat we met onze beperkte financiële middelen zorg kunnen blijven garanderen voor onze meest kwetsbare inwoners. Dat betekent, dat we moeilijke keuzes moeten maken."

Veel gemeenten kampen met tekorten. Volgens een onderzoek van EenVandaag verwacht de helft van de gemeenten grote financiële problemen. "Veel gemeenten stonden er aan het begin van dit jaar al niet florissant voor door gestegen kosten van de Wmo en de jeugdzorg. Hier komt nu de coronacrisis bovenop. En het einde is nog niet in zicht. Driekwart (77 procent) vreest bezuinigingen waar 'gewone burgers' de dupe van worden. De helft voorziet een belastingverhoging," melden de onderzoekers van EenVandaag. 

Oud-wethouder Ebbe Rost van Tonningen meldt in zijn boek Politiek Weerbericht dat "in 15 jaar het eigen vermogen van de gemeente De Bilt met ongeveer 40 miljoen euro is geslonken, zonder dat duidelijk is waar dat geld aan is besteed."  Raadsleden maken zich zorgen over de financiële toekomst van De Bilt. Zo roept Theo Aalbers (ChristenUnie) op om voorzichtig met de financiën om te gaan en eerst te kijken wat de impact is van de coronacrisis. "Bij het opstellen van de begroting 2021 moeten aanvullende bezuinigingsmaatregelen getroffen worden, hoe pijnlijk dit ook is." 

gemeente de bilt logo