GL en PvdA willen onderzoek naar roof Joods vastgoed

De raadsfracties van PvdA en GroenLinks willen dat de gemeente De Bilt onderzoek gaat doen naar de roof van woningen van weggevoerde Joodse eigenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding zijn de publicaties van het onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV), waaruit blijkt dat destijds ook in De Bilt meerdere panden zijn onteigend en doorverkocht. 

De raadsleden Henk Zandvliet (GroenLinks) en Gija Schoor (PvdA) willen weten of deze panden na de oorlog weer aan de rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden zijn teruggegeven. Ook informeren zij naar het al dan niet opleggen van naheffingen voor gemeentelijke belastingen aan teruggekeerde Joodse eigenaren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland tussen de 16.000 tot 20.000 woningen van Joodse eigenaren geroofd. Duizenden woningen zijn doorverkocht veelal aan tussenhandelaren en oorlogskopers. De onderzoekers van Pointer ontdekten dat de administratie van het doorverkocht vastgoed is bijgehouden in de zogenoemde Verkaufsbücher. Daarin zijn ruim 7000 transacties beschreven, waaronder een aantal in de gemeente De Bilt. Inmiddels hebben 73 gemeenten onderzoek gedaan naar deze kwestie, maar De Bilt hoort daar (nog) niet bij.

GroenLinks De Bilt