Karter Christiaan de Kleijn vice-kampioen van Nederland

Als je naar zijn resultaten kijkt had karter Christiaan de Kleijn een prima weekeinde in Genk tijdens de laatste ronde van het NK Rotax Max: poleposition in de kwalificatie en tweede in de finale. 

Maar het verloop van de races in de Senioren-klasse was zo absurd dat hij ineens dicht bij de titel was, toch misgreep en vicekampioen werd. De zestienjarige karter uit Bosch en Duin hield dan ook gemengde gevoelens over aan het weekeinde op de Belgische baan. Christiaan begon als de nummer twee in de tussenstand aan de achtste ronde van het NK. Meteen vanaf de eerste training reed hij toptijden. Die snelheid zette de talentvolle rijder tijdens de kwalificatie op een opdrogende baan om in de poleposition voor de prefinale. In die race had zijn grootste concurrent, de kampioenschapsleider, nota bene een slechte uitslag door pech. 

Maar Christiaan had helaas ook pech. “In de prefinale hield de motor ermee op. Hij was helemaal kapot. Dat was wel balen”, legde de snelle Utrechter uit. “Daardoor werd ik zesde.” Dat terwijl de race nog zo mooi was begonnen. Hij kwam als eerste door de bocht en kon wegrijden van de rest. Pakte een voorsprong van 1.9 seconden. En toen hield zijn motor ineens in. Acht ronden later moest hij capituleren en verloor hij de leiding om uiteindelijk als zesde te finishen.

Toen de kart eenmaal terug in de paddock was, werd de motor uit elkaar gehaald. Zo werd ontdekt dat de motor geen compressie meer had. Wat daar de oorzaak van was, werd echter niet meteen duidelijk. Daarom kreeg Christiaan voor de finale een andere motor op zijn kart. In die race moest hij als zesde starten en ditmaal bleef pech hem gelukkig bespaard. 

Hij had opnieuw een goede start en vocht zich langzaam maar zeker naar de tweede plaats toe. De nummer één was op dat moment al te ver weg en zo moest Christiaan genoegen nemen met een nog altijd uitstekende tweede plaats. “Tweede was best wel goed, maar als ik de eerste race had kunnen winnen, was ik misschien wel kampioen geworden, want Luna was uitgevallen. Dus ik baal wel”, zei hij direct na afloop in het parc fermé. 

In retrospectief kwamen de motorproblemen in de prefinale hem dus duur te staan. Want die race had hij kunnen winnen, en met de wetenschap dat de kampioenschapsleider in de finale zou uitvallen, was de winst in de prefinale goed geweest voor de titel. Nu moest hij zich tevredenstellen met de titel van vice-kampioen van Nederland. 

“Voor een eerste jaar in de Senior-klasse is dat een heel mooi resultaat”, vond zijn trotse vader Martin. “Logisch dat hij erg teleurgesteld is, maar hij heeft het heel goed gedaan. Het is niet anders. Hij heeft dit weekend goede dingen laten zien.” 

Voor Christiaan zit het reguliere seizoen er nu op. Hij gaat zich nu voorbereiden op de Grand Finals in Bahrein, die van 11 tot en met 18 december op het programma staan. Op dat officieuze WK  voor Rotax Max-rijders hoopt hij op een heel mooi staartje van zijn seizoen. “Het zou mooi zijn als we het seizoen daar op een goede manier kunnen afsluiten.” 

Christiaan de Kleijn
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl