Bruno Mulders bewijst de beste te zijn in internationaal topveld

Dat karttalent Bruno Mulders de Rotax Max Challenge Golden Trophy gewonnen had, werd zondagmiddag in Genk op overduidelijke wijze benadrukt. Toen de dertienjarige rijder uit Bosch en Duin als eerste over de finish van de finale denderde, werd hij begeleid door een intens vuurwerk. In een zeer competitief deelnemersveld had hij in de Junioren-klasse zijn tweede dagzege in korte tijd gepakt. Eerder had hij ook al gedomineerd in het NK.

Het was een zege van formaat voor Bruno. Niet alleen had hij gewonnen in een weekeinde met maar liefst 51 deelnemers in zijn klasse, ook had hij zichzelf bewezen dat hij ook op een Sodikart uitstekend uit de voeten kan. Op dat merk worden tijdens de Grand Finals in december alle wedstrijden bij de Junioren verreden. De Golden Trophy in Genk was voor de talentvolle Utrechter een uitgelezen mogelijkheid om zichzelf in die kart te testen in een internationaal topveld met maar liefst zeventien nationaliteiten. 

Dat Bruno op de Belgische piste zowel de prefinale als de finale won, was natuurlijk uitstekend voor zijn zelfvertrouwen. Ook omdat hij in wisselende omstandigheden zijn wedstrijden moest rijden. “Superleuk dat me dat gelukt is op de Sodikart”, zei een meer dan tevreden Bruno. “De kart leren kennen, was het doel. De Sodikart is wat stijver dan het OTK-chassis waar ik normaal mee rijd. Maar het oefenweekend ging een stuk beter dan ik had verwacht.” 

Rijders uit binnen- en buitenland waren naar Genk gekomen om de laatste tickets te winnen voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat in december in Bahrein wordt gehouden. Bruno kon zijn races zonder druk rijden. Hij had tenslotte al een ticket gewonnen tijdens het EK. “Iedereen stond op het scherp. Ik ging er zonder stress in, maar ik wilde wel heel graag winnen.” Zeker ook omdat hij de laatste editie van de Golden Trophy in 2018 ook gewonnen had, destijds in de Micromax-klasse. “Echt geweldig dat het me nu ook gelukt is.” 

Bruno was het hele weekeinde snel. In de kwalificatie werd hij zesde in zijn groep. Daarna liet hij in de heats zijn werkelijke snelheid zien. Hij eindigde daarin achtereenvolgens op de eerste, tweede en eerste plek. Na afloop van de derde heat werd hij overigens als vierde geklasseerd omdat hij een tijdstraf van vijf seconden had gekregen. “Wegens inhalen onder geel”, legde Bruno uit. “Maar ik had de gele vlag niet gezien omdat ik vlak achter iemand reed.” 

Daarna moest hij in de prefinale als tweede starten. “P2 was nog steeds ok.” Na een tumultueuze race kwam hij als derde over de finish. Knap, zeker omdat hij even eerder van de baan was gereden. Bij die aanvaring raakte hij nota bene zijn uitlaat kwijt. Maar doordat de twee rijders voor hem een tijdstraf van vijf seconden kregen, werd hij als eerste geklasseerd. 

En dus mocht hij de finale van poleposition starten. Het was niet zomaar een race, bekende Bruno. “Die had het hoogste niveau van dit seizoen. Maar ja, voor veel rijders was het vanwege het ticket ook alles of niets.” Bovendien had hij hard moeten knokken, want Jayden Thien zat hem in de finale danig op de hielen. In de laatste meters stormden ze zij aan zij op de finish af. “Ik zag het vuurwerk niet eens omdat Jayden vlak achter me zat en ik daarom heel erg gefocust was.”

Met twee zeges op zak weet Bruno nu dat hij ook op een Sodikart heel goed uit de voeten kan. “Ik ga vol vertrouwen naar Bahrein. Ik ga er proberen te winnen. Mijn verwachtingen zijn nu wel gestegen. Ik heb stappen gemaakt in de Sodikart. Dat voelt echt goed!”

Bruno Mulders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door #Socialdatabase, NA Invest, Nemaco, Holdinga Matthijsen Kraak, Liverbird, en UNN Personeel.

Bruno Mulders Golden Trophy
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl