Wandelexcursie Utrechts Landschap over de Kozakkenput

Datum

Op zondag 24 oktober organiseert Utrechts Landschap een wandeling over het natuurgebied ‘Kozakkenput’ in Zeist.

In het destijds droge heidegebied werden in 1804, vanwege de aanwezigheid van ruim 20.000 manschappen van het Frans/Bataafs leger, 30 putten met een diepte van ca. 10 meter gegraven. De naam Kozakkenput ontstond  9 jaar later toen een bataljon Kozakken daar verbleef. Vroeger bestond de Kozakkenput uit heide, tegenwoordig uit een jong gemengd bos met veel grove dennen. Oude lanen van beuken en Amerikaanse eiken doorsnijden het terrein. Opvallend zijn ook de door bos omsloten akkers, het eikenhakhout en de oude singels. In het gebied leeft onder andere de ransuil.

De wandeling begint om 14.00 uur en duurt anderhalf tot twee uur. Vooraf aanmelden is nodig in verband met het maximaal aantal deelnemers. Dit kan op de website van Utrechts Landschap bij ‘activiteiten’. Deelname is gratis.

De wandeling start bij het parkeerterrein gelegen aan het Laantje zonder Eind. Dit is een zijweg van de Krakelingweg te Zeist. Gezien in de richting naar Zeist: na huis nr. 29 op de Krakelingweg, rechtsaf. Een navigatiesysteem geeft niet altijd de juiste route aan. Het is raadzaam dit uit te schakelen. Deze wandeling is ongeschikt voor kinderwagens, wandelwagens, rollators e.d.

Wandelexcursie Kozakkenput