Diakonessenhuis start spreekuur ‘Leven met kanker’ 

Hoe ga ik om met vermoeidheid? Kan ik blijven werken of sporten naast mijn behandeling? Waar kan ik terecht voor contact met lotgenoten? Met deze vragen kunnen patiënten met kanker nu terecht op het spreekuur ‘Leven met kanker’ in het Diakonessenhuis.

Op dit spreekuur heeft de patiënt een gesprek met een van de zes zogenoemde ‘ondersteuningsconsulenten’. Vijf oncologieverpleegkundigen en een fysiotherapeut zijn speciaal voor deze functie opgeleid. Zij hebben veel kennis over de invloed van kanker op het leven van patiënten en hun naasten. En ze weten welke zorg en ondersteuning hiervoor beschikbaar is.

Rebecca Barentsen, één van de ondersteuningsconsulenten: “De diagnose kanker en de behandeling hebben grote impact op het leven van mensen met kanker en hun naasten. Niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook emotioneel, sociaal en geestelijk. Om patienten te helpen met de niet-medische vragen, zijn wij dit spreekuur gestart. Mijn collega’s en ik bieden een luisterend oor, brengen de eventuele behoefte aan ondersteuning in kaart en zoeken samen met de patiënt manieren om in weer hun kracht te komen staan. Er is veel aanbod op dit vlak, maar voor patiënten is dat soms lastig te vinden. Wij wijzen hen de weg naar organisaties en zorgverleners die ondersteuning kunnen bieden. In én buiten het ziekenhuis.”

Voor patiënt én naasten
Alle patienten die in het Diakonessenhuis in behandeling zijn voor kanker kunnen voor een gesprek op het spreekuur terecht. Maar het spreekuur is ook toegankelijk voor patienten die hun behandeling achter de rug hebben en/ of alleen nog voor controles komen. Ook naasten van de patiënt -bijvoorbeeld een partner, of een zoon of dochter – zijn welkom voor een gesprek.

Mensen die bovenstaande vragen herkennen en in het Diakonessenhuis onder behandeling zijn (geweest) voor kanker, kunnen contact opnemen via ondersteuningsconsulent@diakhuis.nl. De ondersteuningsconsulent neemt dan contact op om een afspraak te maken.

Diakonessenhuis logo