GroenLinks wil af van wachtlijsten jeugdzorg

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in De Bilt wil dat er een eind komt aan de al langer bestaande wachtlijsten bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Die leiden er op dit moment toe dat ouders noodgedwongen zelf hulp voor hun kind gaan organiseren, omdat passende hulp niet tijdig beschikbaar is.

Raadslid Ingrid Oude Lenferink wil van het college van B&W weten hoe groot de groep  jeugdigen is die midden tot lichte hulp nodig heeft van het CJG en ook hoeveel jeugdigen aanvullende/specialistische GGZ hulp nodig hebben, maar niet tijdig geholpen kunnen worden. Zij pleit voor het navolgen van een geslaagd initiatief van de gemeente Soest om een wekelijks spreekuur Jeugd GGZ in te stellen in samenwerking met de gespecialiseerde praktijkondersteuners van de huisartsen. Daardoor worden problemen van jeugdigen eerder verholpen en groeien die niet uit tot veel ernstiger problemen.

In het gemeentelijk Actieplan Jeugd 2021 staat dat de wachtlijst CJG die mede ontstond door de corona pandemie, door CJG en MENS De Bilt wordt weggewerkt. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat er bij de Jeugd GGZ sprake is van wachtlijsten voor jeugdigen met ernstige psychosociale problematiek.

Op de website van CJG staat letterlijk dat het CJG door haar uitgebreide netwerk, aan de jeugdigen passende en adequate hulp kan garanderen en dat ouders niet meer zelf hoeven te zoeken naar passende hulp voor hun kind. In de praktijk blijkt echter dat er sprake is van lange wachtlijsten. Kinderen die een hulpvraag hebben lopen zo het risico dat hun situatie verslechtert en hun problemen groter worden en herstel langer duurt. In situaties waar hulp snel nodig is en crisishulp ook niet beschikbaar is, kan dit zelfs voor levensbedreigende situaties zorgen. 

Uit een pilot in Soest is gebleken dat het wekelijkse spreekuur helpt om tijdig en dichtbij huis passende zorg te bieden, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten voor de jeugdzorg in te dammen. 
 

GroenLinks De Bilt