Burgemeester Sjoerd Potters twijfelt niet aan nut vaccin

Burgemeester Sjoerd Potters hield de nieuwjaarstoespraak voor de inwoners van De Bilt. In de toespraak probeerde hij de inwoners te steunen in de strijd tegen corona.

"Het is maar goed dat we niet alles van tevoren weten. Want wanneer het onvoorstelbare ons overkomt, blijken we opeens veel veerkracht in ons te hebben. Dan zoeken we elkaar op en onderzoeken wat we voor elkaar kunnen doen. Dát is voor mij het bijzondere van 2020: dat we niet verlamd zijn van de schrik. Maar dat we ondanks alle beperkingen, veel voor elkaar hebben betekend."

In het voorjaar kwamen vele van ons eerst thuis te zitten en is de gemeente De Bilt gestart met een callcenter. "Een plek waar mensen terecht konden met hun vragen en hun zorgen. We hoorden over het verdriet van opa’s en oma’s die hun kleinkinderen misten. We hoorden van ondernemers die niet wisten of ze het zouden redden. Van de vrouw die nergens in huis meer een plek voor zichzelf had en dus maar vanuit haar auto ging werken. We hoorden hartverscheurende verhalen over het verlies van een dierbare, zonder afscheid. En hoe langer de crisis duurt, hoe dieper en persoonlijker worden we er allemáál door geraakt."

Volgens Sjoerd Potters is het goede nieuws van 2020 natuurlijk het vaccin. "Zelf ben ik niet meteen aan de beurt, maar ik kijk erg uit naar dat moment. Veel mensen hebben er hun twijfels bij: Is het wel veilig? Kán zo’n vaccin wel in zó korte tijd wel worden ontwikkeld? Maar daar twijfel ik niet aan. Een paar jaar geleden dreigde een ander Covid-virus de kop op te steken: SARS-Covid1. Er werd meteen onderzoek gedaan naar de aard van het virus, om een goed vaccin te ontwikkelen. De kennis van het virus die toen werd opgedaan, is nu gebruikt om een vaccin te ontwikkelen, tegen het nieuwe SARS-Covid-virus."

Vaccins