'Memorabel concert dat voelde als één grote gulle toegift'

Gelukkig werd het ingelaste concert bij Artishock op 13 juli niet afgelast zodat het publiek zijn hart kon ophalen aan hartverwarmende muziek van een virtuoos ensemble. Aanstekelijk gespeelde ingehouden swing van een pianoloos kwintet (basklarinettist Joris Roelofs was helaas niet van de partij) met fraaie arrangementen van de niet solerende blazers die samen met de solist een excellente jazzy blaaskapel vormden! 

Drie blazers – Benjamin Herman op altsax, Ian Cleaver op trompet en Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon – die herinneringen opriepen aan de muziek van Chet Baker en Gerry Mulligan! De Deens-Spaanse ritmesectie met Felix Moseholm op contrabas en Jorge Rossy op drums overtuigde zozeer dat de begeleiders de stille leiders van de band werden. 

De traditie van de jazzmuziek stond centraal en vertegenwoordigde een schitterend onvoltooid verleden tijd met stukken van onder anderen Misha Mengelberg (Rollo II), Donald Byrd en Thelonious Monk (Epistrophy). De traditie werd letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Eén van de vele hoogtepunten was een blues van Ray Charles: “Hornfull Soul”! Tazelaar en Cleaver klinken als een weemoedige misthoorn die zoet aanloeit bij een solo van Benjamin Herman, de nestor van de club die onmiskenbaar het muzikaal dna van Parker in de genen heeft. De ballads konden schmieren en op jazzy tranentrekkers lijken en waren opvallend elegant.  Het publiek was zichtbaar onder de indruk van de verrichtingen van de muzikanten maar een toegift kon er niet af want er moest nog een trein gehaald worden. De verkoop van het onlangs uitgekomen album Volume 1 liep trouwens ook als een trein. Eigenlijk kon het hele concert van het Ian Cleaver/Gideon Tazelaar sextet als een grote gulle toegift worden beschouwd, gelukkig!

 

Ian Cleaver/Gideon Tazelaar sextet
Fotograaf
PRJazzArtishock