Karter Christiaan de Kleijn doet uitstekende zaken in NK 

Na afloop van het dubbele programma in het NK onlangs  had Christiaan de Kleijn gemengde gevoelens over zijn prestaties op het circuit van Spa. Door motorproblemen had de zestienjarige karter uit Bosch en Duin niet de snelheid om zo ver vooraan mee te doen als hij had verwacht. Tegelijkertijd deed hij uitstekende zaken voor het kampioenschap. Hij staat nu tweede in de Rotax Max Senioren-klasse en het verschil met de nummer één is miniem. 

“Voor het kampioenschap is het weekend goed geweest. Ik ben twee plekken opgeschoven”, aldus Christiaan. “Daar ben ik ook wel blij mee. Ik sta zeven of acht punten achter op de leider. Wat dat betreft is het wel gewoon een goed weekend geweest.” 

Maar tussen de regels door kon je horen dat hij niet helemaal tevreden was met zijn prestaties op de piste in de Belgische Ardennen. Net in een weekeinde waarin niet één – zoals gebruikelijk – maar twee rondes van het NK werden gehouden, had hij te kampen met motorproblemen. 

Christiaan: “We misten wat snelheid, dat zat waarschijnlijk in de motor, want de kart lag wel goed. Zaterdag ging het de kwalificatie nog wel oké, maar ik had geen slipstream. Daardoor kwam ik twee tienden van een seconde tekort.” In de supercompetitieve Senioren-klasse betekende het de twaalfde tijd.  

In de prefinale eindigde hij vervolgens als elfde. “Dat was niet goed”, zei Christiaan onomwonden. “Bij de start had ik wel een paar rijders te pakken, maar daarna werd ik nog teruggepakt.” Het betekende de elfde startplek voor de finale, maar deze keer had hij wat geluk. “Het regende gelukkig. Dan doet de motor er veel minder toe. Ik reed van elf naar twee, toen viel ik terug naar vier. Het ging wel goed.” 

Jammer genoeg werd hij na afloop als vijfde geklasseerd omdat hij vijf strafseconden had gekregen vanwege een ingeklikte bumper. “Dat gebeurde gelijk bij de start. Ik kon de jongen voor me niet ontwijken. Daar doe je niks aan. Ik had verwacht dat ik door die klikbumper verder zou terugvallen, dus de vijfde plek viel me wel mee.” 

Een dag later stond de vierde ronde van het NK op het programma. De kwalificatie verliep op ongeveer dezelfde manier, en dat uitte zich in het resultaat: opnieuw twaalfde. Christiaan: “En in de prefinale werd ik ook twaalfde. Dat was niet goed. Maar de finale ging wel goed.” 

Bij de start won Christiaan direct een paar plekken. “Daarna heb ik ze achter me gehouden. In de laatste rondes moest ik nog wel de deur zien dicht te houden en dat is gelukt. Ik heb er alles uitgehaald wat erin zat, ondanks de motorproblemen. Ik was daar toch nog wel blij mee”, zei hij over zijn zevende plaats.  

Hoewel 2021 Christiaans debuutjaar is in de Senioren-klasse, heeft hij zich al nadrukkelijk gemeld als één van de titelkandidaten. In eerste instantie was hij enigszins verrast dat hij meteen zo competitief is. Inmiddels weet hij wel hoe de verhoudingen zijn in het veld en kan hij zich focussen op de podiumplaatsen. 
“Na de eerste paar races wist ik eigenlijk wel hoe het zat met mijn snelheid ten opzichte van de rest. Ik richt me nu eerst op zoveel mogelijk podiumplaatsen halen en het liefst win ik natuurlijk het kampioenschap.”

Christiaan de Kleijn
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl