Utrecht zet zich in voor een zwerfafvalvrije omgeving

Auteur
Deirdre Schoemaker

Dit weekend staken burgers, bedrijven en gemeenten binnen de provincie Utrecht gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. Dit deden zij tijdens World Cleanup Day; werelds grootste opschoonactie van het jaar.

In provincie Utrecht zetten onder meer sporters zich in om gezamenlijk de buurt schoon te maken. Zo organiseerden twee clubs een middag ploggen, hierbij prikken ze afval tijdens het hardlopen. Een andere groep volgde eerst een bootcamp in het park, om deze daarna een schoonmaakbeurt te geven. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie.

Utrechters gaan voor schone parken
In de hele provincie werd  tijdens World Cleanup Day straten en speelpleinen opgeschoond. Buren verenigen zich om gezamenlijk met de afvalgrijper de woonwijken aan te pakken. Daarnaast zetten vele Utrechters zich in om de verschillende stadsparken een flinke opruimbeurt te geven. Onder meer het Wilhelminapark, Griftpark, Noordse Park, Majellapark, Park de Gagel en Tolsteegplantsoen worden helemaal opgeruimd. 

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter
Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzocht Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Krachten bundelen tegen zwerfafval
Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.

Over Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon
Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt te verkrijgen. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval, is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.

World Cleanup Day