Christiaan de Kleijn toont snelheid in eerste NK-wedstrijd

Dit weekend kon het NK 2takt van Chrono Karting dan eindelijk van start gaan. Door de coronapandemie werd het geduld van de karters aardig op de proef gesteld. In België gingen enkele wedstrijden al weer door en Christiaan de Kleijn was erbij om zo veel mogelijk te kunnen rijden. De 16-jarige karter uit Bosch en Duin rijdt voor het team van CRG Holland en komt naast het NK uit in het Benelux Kampioenschap en de Rotax Max Euro Trophy. Op de Landsard in Eindhoven kon hij zijn pure snelheid laten zien en dat leidde tot de poleposition en de tweede plaats in de finale.

Christiaan heeft deze winter de overstap gemaakt van de junioren naar de senioren. De Utrechter heeft die switch heel goed verteerd en zit er direct heel goed bij. Hij heeft een snelle sprong naar de top van het klassement gemaakt. De fanatieke karter had een podium tijdens zijn eerste NK-wedstrijd bij de senioren niet zien aankomen. “Ik had het niet verwacht, wel dat ik erbij zou zitten. De kwalificatie begon ook goed met poleposition, dat maakte de jacht op het podium wel makkelijker. Ik had een heel goed rondje en wist meteen dat de snelheid aanwezig was. Dan weet je dat je kans maakt.”

Het verschil tussen de junioren en de senioren is goed te merken. Christiaan: “De overstap naar de senioren is goed bevallen. De strijd is harder, je moet meer knokken, maar er wordt ook met meer verstand gereden. Bij de junioren rijden ze de heats alsof het de finale is. Bij de senioren denken ze meer na, maar wordt er ook harder geknokt. Dat vind ik alleen maar leuk.”

In de heats mocht Christiaan twee keer van pole starten. “In beide heats had ik een goede start, maar werd ik in het restant in beide races ingehaald. Daardoor eindigde ik in beide heats als derde. De snelheid was in de heats iets minder. In de finale ging het een stuk beter en ben ik tweede geworden. De strijd om de tweede plaats wisselde steeds. Dan lag ik weer tweede, dan weer derde en uiteindelijk wist ik als tweede te finishen. Ik weet dat ik er dit jaar goed bij zit en verwacht voor de Nederlandse titel mee te kunnen strijden.”

Door al zijn activiteiten dient de volgende belangrijke race zich al snel weer aan. In het laatste weekend van juni gaat hij voor het IAME Benelux Kampioenschap naar de kartbaan in Spa. “Dat vind ik een leuke baan, maar ik heb er best lang niet gereden. Ik heb er echt al zin in.” Een paar weken na het Benelux Kampioenschap reist Christiaan opnieuw naar Spa, maar dan voor de tweede NK-wedstrijd van 2021.

Christiaan de Kleijn
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl