Natuur

Landingsbaan Soesterberg gesloten tijdens broedseizoen

Veldleeuwerik

De lente lokt, het broedseizoen is in aantocht. Boswachters van Utrechts Landschap vragen bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. In een aantal gebieden komen net als vorig jaar borden en spandoeken te hangen met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Omwille van de broedende veldleeuweriken sluit Utrechts Landschap per 15 maart de landingsbaan op Park Vliegbasis Soesterberg.

Fotograaf
Herman van den Bijtel

Interactieve lezing en workshop voor tuin- en plantenliefhebbers

In het kader van de landelijke Compostdag op 25 maart organiseert de werkgroep Compost Lokaal van Samen Duurzaam Zeist twee activiteiten voor tuin- en plantenliefhebbers in Zeist. Tijdens de interactieve lezing ‘Composteren kun je leren’ en de workshop ‘De bodem als basis’ leer je hoe planten eten, hoe je de bodem kunt voeden én hoe je jouw grond kunt verbeteren voor een nog betere groei en bloei. Ruim een kwart van het leven op aarde leeft in de bodem. Met een rijk bodemleven kunnen planten en bomen goed groeien en veel soorten vogels en andere diersoorten voedsel vinden in je tuin. 

Eerste lammetje geboren op Heidestein

Lammetje geboren op Heidestein

Deze week is op landgoed Heidestein een kerngezond lammetje geboren. Deze prachtige aankondiging van de lente wordt zondag gevierd met beschuit en muisjes bij bezoekerscentrum Schaapskooi Heidestein.

Fotograaf
Jeannette Bruijnincx

Wie helpt padden op liefdespad?

Padden

De paddentrek komt er weer aan. Daarom is paddenwerkgroep Zeist-Noord op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen om amfibieën veilig de weg over te zetten. De werkgroep is met name actief in het Lyceumkwartier. Daar migreren grote aantallen amfibieën, vooral in het gebied rond de Jagersingel, Lorentzlaan en Lindenlaan. Vorig jaar hebben vrijwilligers daar in totaal 60 kikkers, 1005 padden en 2 salamanders overgezet of uit straatputten gered.

Fotograaf
Rudmer Zwerver

Boswerkzaamheden Zeisterbos voor gevarieerder bos

Zeisterbos

Sinds kort is een aannemer in opdracht van Utrechts Landschap een aantal bomen aan het verwijderen uit de bosvakken van het Zeisterbos. De betreffende bomen zijn in het terrein gemarkeerd met een oranje cirkel. De geplande werkzaamheden zijn overeenkomstig het beheerplan. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat een pad tijdelijk wordt afgesloten. Ook kan het zijn dat een pad beschadigd raakt. Uiteraard wordt voor spoedig herstel gezorgd.

Fotograaf
Renk Ruiter

Nieuwe aanplant op buitenplaats De Breul

Nieuwe bomen aangeplant op De Breul

In het park van buitenplaats De Breul heeft Utrechts Landschap in de afgelopen week nieuwe bomen aangeplant. Het zijn vijf verschillende soorten bomen, waardoor de beleving van het park nog aantrekkelijker wordt. De aanplant is mede mogelijk gemaakt door anonieme donaties.

Utrechts Landschap nieuwe eigenaar van Harlanterrein

Harlanterrein

Utrechts Landschap heeft vandaag het Harlanterrein bij Zeist aangekocht. Het perceel van 8 hectare ligt bij natuurgebied De Krakeling en maakt onderdeel uit van het Natuur Netwerk Nederland. De aankoop was mogelijk dankzij een extra bijdrage van ruim vierduizend donateurs van Utrechts Landschap en Stichting Mountainbike Utrechtse Heuvelrug.

Fotograaf
Dick Jeukens

Gemeente De Bilt laat zich van haar diervriendelijke kant zien

Egel

Tijdens de gemeenteraad van onlangs heeft GroenLinks samen met de fracties van VVD, ChristenUnie en PvdA een motie ingediend om het college op te roepen dierenwelzijnsbeleid te maken. Tijdens de stemming was er ook steun van D66 en SP en daarmee is de motie aangenomen en zal er dierenwelzijnsbeleid in gemeente De Bilt komen. Meerdere gemeenten zijn hierin voorgegaan. Aangezien er veel meer dieren dan mensen leven in gemeente De Bilt, is het goed dat ook dieren een stem krijgen.